sourze.se

Inhemsk olönsam slakt

Smygexport av svenska hästar.

Det finns ett syfte med allting. Människor begår inte mord för att tillhandahålla lik utan för att de har ett motiv. När det gäller de olagliga djurtransporterna till bland annat Italien, så är motivet att det finns stora pengar att tjäna. Skulle intresset för hästkött i Sverige var större, skulle slakterierna ha möjlighet att ta emot fler hästar per vecka. Som det är nu tar en del slakterier bara emot så många hästar som de vet att de har avsättning för. Slakterierna skulle även med tiden få bättre betalt för köttet och utlandstransporterna skulle förhoppningsvis bli mindre lönsamma. Här har du som privatperson möjlighet att göra en insats i rätt riktning.

Hur är det möjligt att det kan löna sig att frakta hästar 200 mil för att sätta en bultpistol i skallen på dem? Drygt 7 000 hästar lämnar Sverige varje år för att slaktas i andra EU-länder. Den inhemska hästslakten uppgår till ungefär 5 500 djur.

Jag tycker att det är dags att vi svenskar börjar se på hästkött med andra ögon och istället inser fördelarna med att äta hästkött. Våra grannar danskarna har gjort det och är villiga att betala det dubbla kilopriset på slakterierna för levande vikt jämfört med vårt.

Fördelarna med att äta hästkött är många. Filé av häst är likvärdigt oxfile i både smak, mörhet och storleksmässigt. Hästfilé är dessutom billigare och till skillnad mot nötkreatur så är häst befriat från både galna kosjukan BSE och mul- och klövsjukan och det borde vara en konkurrenskraftig fördel. Det är det också fast inte här, ute i Europa är efterfrågan på hästkött stort. Sedan galna kosjukanepidemierna har många européer gått över från nöt- till hästkött. I Frankrike och Italien är slakterierna villiga att betala upp till tio gånger mer än det svenska priset för hästkött. Men i Sverige verkar det-drabbar-inte-mig-mentaliteten eller något liknande gälla.

Varför får man så bra betalt för hästkött i Italien mot för i Sverige? Jo, för att här hemma byter vi inte så ofta ut skinkpålägget mot härligt rökt, saltat hamburgerkött. Rannsaka er själva bara! Hur många gånger den här månaden har du ätit hästkött? Ingen, en gång kanske? Hästkött efterfrågas inte. Att slakta häst i Sverige är inte särskilt lönsamt. Det är omständligare för slakterierna att slakta häst än nöt, det tar längre tid och dessutom får slakterierna inte heller lika bra kilopris för hästköttet som för nöt.

En regel som EU infört som inte gagnar den inhemska slakten är att vissa mediciner har försetts med livstids karens. Dessa medicinerade hästar måste kadaverslaktas eftersom köttet inte får användas som livsmedel till människor. Kadaverslakt innebär att djurägaren får pröjsa närmare 2 000 kronor för att få sitt kött kasserat. Eftersom köttet är klassat som otjänligt till humanföda mals köttet ner till köttmjöl och blir djurfoder eller jordförbättringsmedel. Vilket innebär att Sverige förmodligen framställer den dyraste mullen i världen.

Vill du istället för att köttet ska gå till destruktion få betalt för det, kan jag berätta att det är inga problem, det går utmärkt att skicka hästar med spår av medicinrester över Öresundsbron till Italien. Kontrollerna är näst intill obefintliga. Resan för hästarna brukar vara allt annat än angenäm. Köttet från de svenska medicinerade hästarna säljs sedan till intet ont anade konsumenter runt om i Europa. En mindre mängd av det köttet återvänder sedan till Sverige och då med etiketten SALAMI. Många konsumenter här hemma är invaggade i tron att kött de köper i butik är befriade från antibiotikarester.

Jag har tidigare talat med en travtränare, det var en "matematik" han inte fick att gå ihop; Han undrade hur Margareta Winberg kunde stå i TV och förfäras över slaktransporterna till Italien samtidigt som den inhemska slakten försvåras då vissa slakterier meddelar att de inte längre tar emot häst. På vissa slakteri tar man inte längre emot hästar, orsaken kan vara dåligt lönsamhet i hanteringen med just häst eller att man inte har tid då man prioriterar andra djurslag. Själv tycker jag att det borde vara förbjudet av djurskyddsskäl att neka att ta emot häst. Närmaste slakteriet ska gälla. Är man hästägare i Kalmar, där Kalmar Läns Slakterier har frånsagt sig slakt av häst, då innebär det att man får vända sig till Ello-Livs i Lammhult istället. En resa på 30 mil tur och retur, trots att det finns slakteri på plats. Detta system bidrar till att uppmuntrar den olagliga utförseln av slakthästar. Hästägaren slipper köra trettio mil för att få hästen slaktad, djurhandlaren/speditören kommer hem till gården och hämtar hästen utan att hästägaren behöver göra ett handtag.

Som avslutning tänkte jag ta upp ännu ett bra argument för att få fler att äta hästkött. Det borde kännas mer etiskt riktigt att äta häst än ko. I Sverige föder vi ju faktiskt inte upp hästar för slakt, utan de hästar som slaktas har oftast varit en kamrat, som ridhäst, travhäst, galoppör eller skogsmullehäst åt någon familj i många år. Hästar vistas också som regel mer utomhus än kor. Så häst kan man äta utan att samvetet tynger en.


Om författaren

Författare:
Anki Lundberg

Om artikeln

Publicerad: 15 jun 2002 18:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: