I mitt kvarter passerar oftast inte ett dygn utan att ett eller flera billarm orkestrerar ut sin existens med höga decibeltal. En första slutsats att dra av detta skulle naturligtvis vara att jag bor i ett kriminellt område där bilstölder och bilinbrott är mycket vanliga. Men så är inte fallet.
Istället verkar det vara så att billarm har en osviklig förmåga att aktiveras "for all the wrong reasons", som engelsmannen skulle säga. Med förvåning kan konstateras att billarmen i mitt kvarter aktiveras av att det regnar, snöar kraftigt, haglar, att det passerar en lastbil eller att föraren i bilen bredvid stänger sin dörr hårt. Med andra ord av allsköns anledningar förutom ett någon faktiskt försöker att bryta sig in i en bil.
Min granne har ett inbrottslarm till sin lägenhet som aldrig gjort väsen av sig och detta av en mycket enkel orsak; det har aldrig varit något inbrottsförsök hos min granne. Grannens larm aktiveras inte av att exempelvis brevbäraren kommer med posten, någon nyser i trapphuset eller att det regnar, för den delen.
Det går med andra ord att konstruera larm som inte aktiveras i tid och otid. Varför fungerar inte detta på bilar?
Idén med ett billarm är som bekant dels att försöka skrämma tjuven dels att påkalla uppmärksamhet från omgivningen och vilket är viktigt att notera det sistnämnda utgör en förutsättning för det förstnämnda. Men till följd av att dessa larm nu aktiveras stup i kvarten är det knappast någon som längre reagerar på ett billarm, speciellt inte om det är det femtielfte för dagen. Slutsatsen blir alltså att alarmens frekventa larmande inte länge uppfattas som alarmerande och någon uppmärksamhet påkallas därmed inte heller från omgivningen.
Billarmen har hamnat i en återvändsgränd och löser knappast sin uppgift längre. Det måste finnas andra och mer diskreta sätt att stoppa och försvåra för tjuven. Exempelvis kodade nycklar som är nödvändiga för att bilen skall starta, bilradioapparater som bara passar till en specifik bilmodell vilket gör att de blir betydligt mer svårsålda för tjuven med mera denna typ av lösningar finns i viss utsträckning redan. Men kanske viktigast, biltillverkarna måste lägga ytterligare några kronor på att skaffa lås som inte kan öppnas av närmsta tolvåring.
I våra större städer är billarmen idag större fridstörare än fridskapare. Om någon hugad biltjuv nu skulle komma sig för att knycka en av dessa fridstörare från mitt kvarter skall kanske tillgreppet närmast betraktas som ett barmhärtighetsbrott?
Av Christopher Denker 12 jun 2002 17:56 |
Författare:
Christopher Denker
Publicerad: 12 jun 2002 17:56
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå