sourze.se

Staden - Krogen - Ordet

Ett politiskt manifest, eller en politisk vilde föds ur en euforisk fredagsgrogg.

Nu kanske ni tror att detta bara är ett utslag av euforisk fredagsgrogg, men si det är det inte!
Det finns en tanke bakom allt. I alla fall en tanke bakom nåt. Eller?

Jag tänkte bli politisk vilde, det verkar så bekvämt. Att ändra åsikt beroende på vindflöjens slag, börskurser, sportresultat och kroppstemperatur. Dessutom kan man ju alltid, om det man tidigare sa inte längre verkar så förnuftigt, alltid forma en ny åsikt och slåss för den till nån bättre dyker upp. Och det gör det ju förr eller senare. Kommer det inte nu om en kvart, så kommer det om 200 år. Tro mig, det kommer!

Den gamla devisen "frihet, jämlikhet och boderskap" dog ut med ångmaskinerna, och dess grav har ingen vårdat sedan dess. Ja, förutom av "Röda elefanten-orden", då. Men den har alltid varit en klubb för inbördes beundran. Under skenheliga ordenparagrafer om "gemenskap" har man odlat det egna, och dess förtjänster. Det som är bra för mig och dig, är bra för han o han o hon o hon. De kallar sig "oss", jisses.

"Frihet" är ett lika flummigt begrepp som "språkrör". Utan gränser, utan substans och utan distinktion. Friheten har i sig själv sin ofrihet. Frihet existerar bara till den funnit, läs krockat, med en annan frihet. Den är inte obegränsad, i någon form - själva "friheten" är ofri !

Och det här med språkrör: när jag hör det ordet ser jag bara min lillebror som sexåring skrika sig hes genom ett planschrör!

"Jämlikhet" har man talat om sedan Hedenhös stormade Bastillien. Men hur mycket jämlikhet har vi uppnått egentligen? Det är fortfarande bara män som ser på sport. Det är nästan bara kvinnor i porrbranschen, nån som hört nåt om kvotering där?
Män håller hårt om rattmuffar och kvinnorna vägrar släppa sina hobbymaskiner - dammsugaren, strykbrädan och spisen. Vi kommer inte längre - länge leve olikheten! Vi har inte samma förutsättningar och möjligheter. Inte ens samma intresse av att ha det. En man ska vara en man, och en kvinna ska vara en kvinna. Aldrig mer en Kratoschvilova på ett på 1500 meter! Det är inte bra för nativiteten.

"Broderskap" är redan det ojämlikt. Varför ska bara bröder hålla ihop? Vad kommer för gott ur sånt? Nä-men-nej säger nån kanske, det är ju inte sånt brödraskap det här handlar om, det handlar om att behandla varandra som bröder, alla. Gemensamhets-fascism, säger jag. Varför inte behandla alla som systrar, eller möta varandra som de mödrar vi alla är? Eller för att tala klarspråk - varför inte bemöta varje individ som den individuella gäst i livet den är Se nedan om krogkulturen


Här är mitt utkast till politiskt manifest:

STADEN
Vi måste satsa mer på urbaniseringen. När såg ni senast en krona vara vikt för den i en budgetproposition? Landsbygden är det långsammas kultur. Där frodas bara tre saker - sävlighet, jävlighet och naturromantik. Vad för gott har nånsin kommit ut ur en naturromantiker? Ja, inte nån vidare produktivitet i alla fall. Möjligtvis en och annan dikt på framtvingat rim och några tavlor med nakna, överviktiga dalkullor i glacerat vattenbryn.

Nej, staden står tvärtom för vitalitet, nätverk, framåtanda. Här blandas kulturer, raser, genitalier och kunnanden i en aldrig sinande smältkittel. Symbioser och korsbefruktniningar sker ständigt, både bokstavligt och bildlikt. Staden är motorn i det moderna samhället - landet är en släpkärra med dubbelpunktering.

KROGEN
Få saker har revolutionerat mänskligt interaktion och nativitet så mycket som krogarna. Där finns massor med mat och alkohol, bland människor i ett begränsat och trångt utrymme. Oundvikligt har man i sådana miljöer under årtusenden skördat frukter av genialitet och kreativitet. En och annan person har också blivit utslagen, bokstavligt och bildlikt, i en sann evolutionistisk anda, där det starka går vidare i arv. De bästa idéerna och de bästa människorna överlever morgondagen.
Redan de gamla muchauha-indianerna insåg krogens väl. De brukade samlas till rådslag genom att gemensamt supa skallen i bitar under dagarna tre, de ältade sina problem, och framför allt, de så lösningar och möjligheter i sitt rus. Alla de idéer som sedan fortfarande var bra när ruset lagt sig och två soluppgångar passerat, genomförde man. Snacka om kreativitet och konstruktivitet! Brainstorming och handlingskraft i ljuv förening.

Det ska vi ha vårt riksdagshus till. Allt annat är bara ett blekt skådespel för galleriet. Få har insett att det handlar om att infria förväntningar, så bra som krögare. Vi måste uppnå fler infriade förväntningar!

ORDET
Vad vore mänskligt varande utan ordet? Ordet är starkare än svärdet. Det är ingen ny sanning. Ändå har vikten av det aldrig formulerats i några politiska manifest. Nu är det dags - länge leve det fria ordet, det orädda ordet och det ständigt föränderliga ordet! Länge leve, lögnen, nödrimmen och svordomarna. Håll språket levande - använd det!


Vår flagga: Är schackrutig för att symbolisera strategi och smartness, men också racingvärldens snabbhet och målmedvetenhet

Vår politiska symbol: Är Eddie the Eagle - Ett närsynt letande efter fast mark, under ständig flykt och fritt fall.

Vår devis är: Staden - Krogen - Ordet

Är ni med?
Eller emot?

Här börjar vår resa, mot det nya! Med läskbackar och breda flabb!

Jag blir politisk strateg, inte för att jag kan men för att jag vill.
Sökes: Partiets mänskliga röstbrevlåda

/Franz


Om författaren

Författare:
Roger Forslund

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2002 09:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: