sourze.se
Artikelbild

Ointresse för VM tycks vara ett majestätsbrott

Jag skall svara i korthet.

För det första är det intressant att se att ett förstrött yttrande om en fotbollsturnering kan vara så provocerande för ett stort antal människor i dagens Sverige. Det har nämligen kommit många reaktioner på mitt uttalande, alla lika ilskna. Att demonstrera sitt ointresse för VM tycks vara ett veritabelt majestätsbrott mot kung Fotboll, som tydligen regerar den svenska nationen för närvarande.

Ännu intressantare blir saken om man betänker att alltsammans bygger på dålig källhantering. När Aftonbladet ringde mig och ställde sin fråga, svarade jag: "Va, är det fotbolls-VM!?" Detta svar borde naturligtvis ha återgivits ordagrant. Det har nämligen en annan innebörd än de ord som läggs i min mun i Aftonbladets Vi-5-spalt "Jag visste inte ens att det var fotbolls-VM". En beskrivning av skillnaden mellan dessa yttranden skulle bland annat innehålla termen ironi.

Man kan förstås säga att det är en dumhet att tro att det skulle vara tillåtet att använda ironi i medierna, men jag rättar mig inte efter sådana regler, lika litet som jag kan tro att jag vid givna tillfällen skulle vara skyldig att lägga böckerna åt sidan för fotbollen för att inte såra personer från landsorten.

Med vänlig hälsning,


Om författaren

Författare:
Horace Engdahl

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2002 16:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: