sourze.se
Artikelbild

För lite queer i politiken

Det är dags att i sann queerteoretisk anda kasta ut politikerna ur sovrummen.

Queerteorin grundar sig i tanken på att heterosexualiteten som social sexuell norm inte alls är av naturen given, utan just en social konstruktion. Vad man än tycker om det så är det avskyvärt att homosexuella, bisexuella och transpersoner fortfarande diskrimineras för sin livsstil och vem de älskar. Fyra grundkrav på en queer sexualpolitik vore att:

1. Få tillbaka sexualundervisningen in i grundskolan. När sex och samlevnad försvunnit ur grundskolan har porren får en oförtjänt folkbildande roll. Antingen ska sex och samlevnad införas som ett eget ämne från årskurs fem eller så ska det komma in naturligt i andra ämnen. Skolan ska ta upp sex som en social konstruktion, snarare än som ett sätt att fortplanta sig. Människan är ingen fortplantningsmaskin utan en kärleksfull och social varelse. Därför ska skolan utan pekpinnar eller heterosexuella normer ge kunskap om tekniker och olika typer av sex som bygger på ömsesidig vilja.

2. Inte utvisa till död och tortyr. Sverige ska gå före i internationella sammanhang och inte utvisa någon till länder där de riskerar dödsstraff, tortyr eller förföljelse för sin sexualitet. Vi gröna tror på fri invandring, ett första steg är att inte avvisa någon till ett land där de riskerar diskrimineras mer för sin sexualitet än vad de skulle diskrimineras här.

3. Kriminalisera hot på grund av sexualitet. Hot mot bögar, flator och transpersoner hör till vardagen. En skrämmande stor del av Sveriges homosexuella fått utstå våld eller hot om våld. Detta är en av anledningarna till att så skrämmande många unga bögar och flator har försökt att ta livet av sig. Riksdagen har nu förbjudit hets mot homosexuella, förbjud hets mot transpersoner på samma sätt.

4. Satsa mot HIV. Ungdomar som behöver preventivmedel ska även i fortsättningen kunna få säkert skydd från ungdomsmottagningar runt om i landet. Resurser måste sättas in i kampen mot HIV och upplysning om vikten av att använda kondom.

Det är för lite queer i politiken. Och det är för lite feminism i politiken. Inte bara för att vilket könsorgan du har avgör vilken lön du får och för att den ekonomiska makten i samhället ligger hos männen, utan också ur ett sexualpolitiskt hänseende. Könsroller härskar i samhället, porren ger unga killar deras sexualsyn och stringtrosor säljs till tioåringar. Fyra krav för en feministisk sexualpolitik är att:

1. Stoppa sexfixeringen i media och reklam. Samhällets abnorma fixering vid sex och sexualiteten i media och reklam måste motverkas genom konsumentmakt, upplysning och en hård granskning. Det är dags att bryta såväl kvinnans som mannens objektifiering.

2. Bryt ner könsrollerna. Tjejer idag degraderas till att ytterst vara vad deras kropp är, killar matas med prestationskrav och lönearbetsångest. Tjejer ska förändra sig själva, killarna ska förändra världen. Det behövs en könsrollsdiskussion bland landets alla studerande, från förskolan till universitet och högskolor, med siktet inställt på ett ersättande av mans- och kvinnorollerna med en människoroll.

3. Tillåt barn vara barn. Att kommersen tjänar pengar på stringtrosor och bh:ar till tjejer som inte ens kommit i puberteten och att skönhetsindustrin tjänar miljardsummor på att sälja till barn kan inte vara rätt. Diskussionen om könsroller måste också innehålla barns rätt att vara barn, utan att vi för den skull inför regler, förbud och dresskoder.

4. Ge oss en jämställd sexualsyn. Fortfarande sprids mytbilder om kvinnan som passiv och mottagande och mannen som aktiv och utförande i sängen. Skolans sexualundervisning ska vara fullständigt jämställd och lärarna ska ges fortbildning i feministisk sexualteori.

Sexualpolitiken kommer inte bli valets hetaste fråga. Men det är en av privatlivets. Det är dags att i sann queerteoretisk anda kasta ut politikerna ur sovrummen och stoppa diskrimineringen av homosexuella, men också att lägga grunden för en jämställd sexualsyn. Att i generingens namn lämna sexualpolitiken därhän och låta Canal och TV1000 ge unga killar deras sexualkunskap och låta fördomarna sköta gaypolitiken är fel väg att gå. Helt fel väg.


Om författaren

Författare:
Gustav Fridolin JR

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2002 11:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: