sourze.se
Artikelbild

Fabler i matteprovet

Kurs: Matte C
Datum: 010415
Max: 29 Uppnådda: 1
Betyg: IG

1. svar fx 6x4 fx 24x3

2. svar: vet inte

Det skulle bli picknick. Våren var kommen och det var äntligen dags. Alla hade längtat sig tokiga under vintern. Och nu skulle det bli så roligt. Förväntningarna var höga. Skratten hördes lång väg. Ända in hit faktiskt, till matteprovet.

De hade kommit till gläntan tidigt i gryningen. En del direkt från vintersömnen. En del direkt från Afrika. Alla pratade i munnen på varandra. Alla ville berätta om vad de sett och gjort och drömt. Det lät som en fest lång väg. Det var skål på skål, tal på tal och skratt på skratt.

Hjortronsylten gick runt. Den fantastiska hjortronsylten. Alla lät sig väl smaka. Några blev lite fulla. Särskilt de som ju inte ätit något på ett halvår. Men det var bara kul tyckte alla. Särskilt de som kunde flyga.

Hästen Brunte gnäggade jättehögt. Han förstod inte varför han var så lycklig, han var bara det. Och nu ville han göra ljud av lyckan. Det lät så att alla fick hålla för öronen. Faktiskt ända hit in till oss, men ni trodde väl det var jag som suckade tungt. För att jag inte förstod någonting av matte. Men så var det inte. För det var Brunte som gjorde ljud av sin lycka.

I morgonsolens vårglänta kvittrade, brölade, råmade, väste, grymtade och pep det i högan ro.

Plötsligt sa ugglan;
- Nä hörrni! Bestäm fx då fx x5/5x3/3-1.
Det blev alldeles tyst. Djuren tittade på varandra och såg att man tänkte samma sak. Sen tittade man på ugglan med frågande blickar.
- Jo men om man har tangenten, derivatan och riktningskoffigcenten...

Man tittade på ugglan med blickar som talade sitt tydliga språk. Någon försökte byta ämne. Men ugglan förstod inte. Ugglan hade ett sätt som liknade mattelärarens.
- Jo men om tillvägshastigheten delta y och ändringskvoten delta x förenas så måste ju...
Det blev begravningsstämning i gläntan. Inte ens hjortronsylten smakade bra längre. Inte ens Afrika var spännande längre. Och inga ljud var längre så starka att de kunde nå ända in hit till mig längre, till mattprovet. Ugglan försökte igen.
- Jo men den här då. Bestäm Ss-S-1 då St t2-12? Då måste ju man väl först ta bort parenteserna och sen.inventera och sen... eller?

Brunte reste sig och sa att det kanske var dags att bege sig hemåt innan någon började undra. Men att det hade varit trevligt och att han redan nu såg fram emot nästa vår och så. Plötsligt hade alla djuren ungar på dagis som skulle hämtas, viktiga möten att passas, nyanlända släktingar på stationer att mötas och mycket mycket mer.

Till sist var det bara ugglan kvar i gläntan. Han sprättade upp derivatans definition i gräset med klorna och satte sig för att tänka. När mörkret fallit hade han funnit alla svaren. Ugglan sa stolt till sig själv;
- Ja du uggla. Inte nog med att du är stiligast i skogen, du är också smartast. Jag tror bestämt en uggla tänker bättre i mörker. Kanske dags att bli nattdjur.
Sen flög ugglan sin kos med 29/29 rätt.

Sensmoral: Ugglan är ett ensamt djur som bara rör sig om natten. Ugglans kunskaperna gav ingen lycka utan bara ensamhet. Hjortronsylt är bättre än matte.


Om författaren

Författare:
Fredrik Johansson

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2002 11:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: