sourze.se

Det här visste du inte om kungen?

En vanlig dag i ett ovanligt liv.

I slutet av nittiotalet så fick vår konung med gemål äntligen tillfälle till en välbehövlig semester från vardagsbestyren. Barnen var om inte utflugna så i varje fall enligt lagen alla förmögna att själva råda över sin eventuella sexualitet. Kungen och drottningen begav sig därmed själva iväg för att njuta av sol och miljöombyte undan det tärande livet på slotten hemma i Svedala.

Key West och Florida blev vårt kungahus oas på denna inofficiella resa, de fyra representanter som SÄPO skickat med hade lugna dagar då inte ens den svenska skvallerpressen fått nys om resan.

Efter en skön dag vid en liten undangömd strand på en av öarna vilka alla är förbundna med motorväg, så begav sig kungligheterna tillbaka till sitt blott fyrstjärniga hotell. Kungen och Silvia hade genom vänner kallats till bjudning klockan 20.00 till en enastående villa tillhörande ett före detta golfproffs, som nu uthärdade pensionering med att dricka Gin&Tonics och fiska från sin yacht, vid 47 års ålder.

De närmade sig hotellet i två anonyma hyrbilar, en SÄPO-man åkte i kungaparets bil vilken kungen själv körde, de tre övriga SÄPO-männen följde i den andra. Ett par minuter från hotellet svängde kungen plötsligt in vid en byggnad som låg längs vägen. SÄPO-grabbarna var något förvånade men följde självklart efter in på den lilla parkeringen. Förarsidan på bilen framför öppnades och kungen klev ur.

"Johan och jag är sugna på en öl, vill någon er hänga med?", sa kungen och fortsatte:
"Silvia vill hem och byta om till ikväll, jag behöver bara duscha, så vi har gott om tid eftersom vi inte behöver vara där förrän... 20.30." Fint folk kommer alltid sent tänkte han sedan.

Kungen visste rutinen lika bra som SÄPO-killarna, fyra livvakter kring kungaparet var önskvärt, men ibland fick livvakterna dela upp sig i två och två, då kungaparet för att undgå fullständigt sammanbrott, ibland blev tvungna att dela på sig i ett par timmar.

SÄPO-agenterna körde en snabb omgång av papper, sten och sax för att besluta om vem som skulle få dricka öl med kungen. Ragnar som var chef över kvartetten hade själv infört spelet som gallringsprocess för åtråvärda uppdrag och överlistade de andra agenterna med ett papper mot två stenar. Ragnar parkerade bilen framför ingången, och förlorarna tog besviket plats i drottningens bil för att återvända till hotellet.

SÄPO hade självklart direktiv som uttryckligen förbjöd alkohol, men en oskriven regel föreskrev ett en drink fick förtäras om ett statsöverhuvud bjöd. En släckt neonskylt kung-gjorde att en bar stod att finna i byggnaden de stannat vid och dörren var öppen. Det tog ett par sekunder för sällskapet att vänja sig vid dunklet inne i baren då de anlände direkt från den gassande karibiska solen.

Baren var större än väntat inredd i "Yacht Club" stil, Bon Jovi spelade "You give love a bad name" i högtalarna, och det var behagligt kallt. Stället var tomt sånär som på den unge bartendern och en ensam kund i 45 års åldern, som drack öl i baren.

Följet steg in och begav sig mot baren, kungen tvekade först eftersom han inte riktigt visste vad han skulle beställa, men bestämde sig för Budweiser och beställde tre. Baren var välförsedd med europeiska ölsorter, men man tar seden dit man kommer, tänkte kungen. Han hade i och för sig aldrig riktigt förstått "tar seden dit man kommer", det skulle ju ordagrant betyda att man tog sin sed med sig dit man kom, men han släppte snart tanken eftersom han ju visste att ingen jäkel heller förstod "För Sverige i tiden".

De satte sig vid ett bord invid baren och njöt av sin öl. Efter den långa dagen på stranden var alla törstiga och ölen slank fort ned. Kungen frågade av artighet om de ville ha ytterligare en, men bägge sa nej. Dels för att en av dem definitivt skulle bli tvungen att köra bil efteråt, och dels för att ingen av dem ville framstå i dålig dager gentemot den andre.

"OK, jag tar i alla fall en till, vi har gott om tid", sa kungen, reste sig upp och tog plats bredvid mannen vid disken, för att påkalla uppmärksamhet från den ointresserade ynglingen bakom baren.

Den unga mannen reagerade snabbt, om än blasé och kungen beställde en Bud till.
"Where are you from?", frågade den något förfriskade mannen vid disken.
"Were from Sweden", svarade kungen och tog en klunk från den iskalla Bud han just fått av bartendern..
"Ahhh, Sweden!", utbrast amerikanen, "I was wondering what language that was, you here on holiday?"
"Yes, my wife and I" sa kungen, "and some friends" fortsatte han sedan för att förklara SÄPO-agenternas närvaro.
"Sorry, I hardly know anything bout Sweden you know" sa Amerikanen.
"Thats OK, its a small country" sa kungen.

Kungen kände sig enormt törstig och märkte till sin förtvivlan att ölen återigen nästan var slut. Han insåg att det gick lite fort men brydde sig inte så mycket, han hade semester
"Can I buy you one" sa kungen, mest som en ursäkt för att själv få en, men även för att han såg att mannen druckit ur sin Carlsberg.
"Sure, Ill have another one, the same", svarade Amerikanen.
"I cant understand why you drink that stuff" fortsatte han och pekade mot kungens Budweiser". "You have so much nicer stuff from Europe"
"I like it" svarade kungen, beställde en Carlsberg och en Budweiser, och tänkte återigen på ordspråket: ta seden dit man kommer, men beslöt att omedelbart kasta sig ur de tankebanorna. Eftersom han inte riktigt förstod dem på svenska och därmed avgjort inte skulle kunna översätta till engelska.

De fick sina öl och amerikanen sa "Cheers!" för att därefter fråga vad svensken arbetade med därhemma i Sverige. Kungen som var van vid frågan förekom amerikanen genom att blixtsnabbt ställa samma fråga tillbaka för att därefter göra en lång paus.
"Im a plumber, from Chicago, and you", svarade amerikanen.

Kungen tyckte inte om det här, det blev alltid så fel. Men han svarade plikttroget: "Im King".
"Say what!, youre the king of Sweden... and thats your bodyguards then..." skämtade den onyktra amerikanen.
"Yes", sa kungen
"Youre fucking kidding" menade amerikanen.
"No", sa kungen och tittade på klockan, han skulle nog behöva en tupplur innan de skulle bli tvungna att åka, golfproffsets hus låg en timme bort. Han beställde notan och smuttade på ölen. "So Im having a drink with a fucking king here" sa amerikanen högljutt eftersom han inte riktigt kunde förstå situationen.

"Yes" sa kungen som inte blev förolämpad eftersom han ju förstod belägenheten.
-I dont believe you" sa amerikanen när kungen betalade notan.
"I dont believe you" upprepade han.
"Well, whos this then" kontrade kungen under tiden som han grävde i fickan och langade upp en enkrona på disken.

"Nice to meet you" sa kungen och sträckte ut sin hand. De skakade hand och mannen tog upp myntet medan kungen begav sig mot dörren. "Fowr Sveiwrijee ai taidien" var det sista kungen hörde när han öppnade dörren och återigen begav sig ut i solskenet.

"Can I see that", sa bartendern som inte undgått konversationen. Rörmokaren räckte över myntet till bartendern.

"Shit, look at the profile" tjöt han sedan till den berusade gästen.


Om författaren

Författare:
Håkan Moberg

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2002 14:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: