sourze.se

Miljöpartiet jublar över döda sälar

Birger Schlaug sprider viruset.

Nu härjar säldöden igen. Dessa söta, trubbnosiga varelser kolavippar längs hela kusten. Senast detta skedde var det en miljökatastrof som tog miljöpartiet hela vägen in i riksdagen. Det spekulerades i okända miljögifter, smygutsläpp och kommande skadeverkningar på människor. Efter valet visade det sig vara ett virus. Ett virus som kanske kunde spridas och drabbade så hårt för att sälarnas immunförsvar var nedsatt på grund av alla miljögifter.

Miljöfrågan är på nedgång. Miljöfrågan är inte längre en av de allra viktigaste valfrågorna enligt svenska folket. Hur mycket stålar vi får till oss själva, vilken vård och omsorg och utbildning som står till buds toppar alla listor. Lite för länge har vi hört om alla hemska miljökatastrofer och nu sorterar vi ju faktiskt våra mjölkkartonger och borde kunna tänka på annat. Som till exempel vart vi ska åka på charterresa nästa år.

Miljökatastrofen pågår hela tiden precis just där vi är, men eftersom vi är en del av den och kontinuerligt följer utvecklingen har vi svårt att se den. Träffar man en kompis varje dag så ser man inte hur håret växer, men träffas man efter ett år så kan man se och säga "åh så långt hår du fått". På samma sätt har vi svårt att se hur miljön förändras. Både för att vi ser den varje dag och också för att vi inte längre tydlig ser hur vi lever av naturen.
En naturnära bonde från 30-talet som kastas in i vårt samhälle idag hade kunnat se. Döda sjöar, träd som skjuter nödskott, utfiskat hav med döda bottnar. Inbitna storstadsbor, som jag själv, tycker snarare att det är skönt med en ordentligt försurad sjö. Totalt död har den ett underbart klart vatten, inga slemmiga växter att trassla in sig i och man slipper oroa sig för att bli biten i tårna av en gädda.

Miljöproblemen idag är dessutom jäkligt svåra att ta på. Har du sett ozonskiktet? Eller ens tänkt på att det finns innan miljöfrågorna kom på tapeten? Tror du överhuvudtaget på ozonskiktet? Miljöfrågan blir en fråga om tro med naturskyddsföreningens ordförande som överstepräst. Vi blir tvungna att lita på experter och naturvetare. Visst, det är bevisade fakta som jag som naturvetare vet lika väl som jag "vet" att tyngdkraften finns och att vi andas syre och så vidare. Men så länge det finns människor som förnekar förintelsen och fotbolls-VM -58 så finns alla möjligheter att förneka ozonskiktet och växthuseffekten också. Det finns flera bra anledningar att förneka dem också. Det är till exempel väldigt bekvämt. Man slipper göra något och man slipper även ha dåligt samvete över att man inte gör något. Inte ens fiskar som blir tvåkönade på grund av alla hormoner som släpps ut behöver man tro på. Fiskar har väl för fan aldrig haft kuk, så vad snackar de om!?

Därför är sälar som dör så bra. Bra för miljön paradoxalt nog. De finns, de går att ta på, de går att se och de är döda. Alltså har vi miljöproblem. Tack vare dessa sälar kanske vi kan ta miljöfrågorna på allvar ett tag till. Tack vare dessa sälar kanske miljöpartiet kan klamra sig fast i riksdagen en period till. Då blir alla partier tvungna att bli lite mer miljöanpassade. Det gäller bara att de döda sälarna får lite mer uppmärksamhet i media.

Jag tror faktiskt inte det är Birger som spridit smittan, men det skulle kunna vara han. Och det hade varit smart av honom i så fall. För det behövs. Kan några döda sälar öka hänsynstagandet till miljön och vår mer långsiktiga överlevnad som art så är det värt det.

Utom för sälarna förstås.


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2002 11:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: