sourze.se

Homoadoptioner är fel!

Jag röstar mot regeringens förslag - för barnens skull.

Sveriges riksdag antar idag regeringens proposition "Partnerskap och adoption" 2001/02:123. Från och med nu kommer homosexuella par ges möjlighet att prövas som adoptivföräldrar.

Regeringen lovade vid sitt tillträde att alla relevanta beslut skulle analyseras utifrån hur de påverkar barnens situation. I adoptionsfrågan är svaret glasklart från dem som har kunskap om och erfarenhet av adopterade barn. Göran Persson sviker dessa barn och han sviker sina egna valöften.

Förslaget att låta två personer av samma kön få prövas som adoptivföräldrar har remissbehandlats. Endast elva av totalt 57 remissinstanser tillstyrkte förslaget. Bland de tunga remissinstanser som avvisade förslaget finns: Socialstyrelsen, Rädda Barnen, Barnombudsmannen, BRIS, Adoptionscentrum och Statens nämnd för internationella adoptioner.

Regeringens vallöfte att värna barnperspektivet är tydligen inte mycket värt. Regeringen tar ingen hänsyn till remissinstansernas allvarliga invändningar och argument mot förslaget. Vanligtvis brukar remissförfarandet spelar en viktig roll i den demokratiska beslutsprocessen. Men frågan är varför regeringen i det här fallet helt bortser från sakkunskapens utlåtande. Vill man inte stöta sig med en högljudd och inflytelserik opinion?

FN:s barnkonventionen föreskriver att om det råder osäkerhet om huruvida lagstadganden eller andra åtgärder är till skada för barnet eller inte så skall försiktighetsprincipen råda. Det innebär att sådana åtgärder inte ska vidtas, som eventuellt kan utgöra ett hot mot barnets bästa, även om detta inte fullt ut kan beläggas. Barn får aldrig användas som verktyg för att åstadkomma vad som skulle kunna kännetecknas som en angelägen åtgärd för vuxna.

Jag menar att det inte är förenligt med principen om barnets bästa att ge ett barn två föräldrar av samma kön.

Frågan om homosexuella pars rätt att prövas för adoption är inte en diskrimineringsfråga. Det är barnet som ska stå i fokus, inte den vuxne. Ingen har rätt att utnyttja någon annan människa för sina egna syften. Jag röstar mot regeringens förslag - för barnens skull.


Om författaren

Författare:
Chatrine Pålsson

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2002 16:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: