sourze.se
Artikelbild

Ingen svartskalle är rasist

"Våga bli kallad rasist, det gör jag" är Markus Hankins första ord i en debattartikel han skrev till Sourze ett tag sedan.

Efter det följer en lång diskussion om stackars Sverige som måste skärpa invandringspolitiken med finare ord utestänga
invandrarna för att inte gå under. Markus hävdar starkt i början och slutet av sin artikel att han själv är invandrare, men känner sig som svensk. Markus, vore du invandrare och skulle du någonsin bli behandlad som en "svartskalle", skulle dina åsikter inte vara lika smygrasistiska som de är. Han vågar kalla sig för rasist men de flesta av åsikter stinker dubbelmoral och texten skriker av smygrasism. Markus betoningar på att han själv är invandrare och egentligen tycker lite synd om DEM är endast ett försök till att rättfärdiga sina aningen rasistiska åsikter utan att egentligen uttrycka ett riktigt hat. Enligt mig kallas detta för smygrasism.

Jag kan dock instämma med vissa åsikter Markus Hankins
levererar i sin artikel. Sverige kräver inte mycket av invandrare som kommer till det här landet när det gäller utbildning eller jobb. Många invandrare lever på socialbidrag och på så sätt slipper anpassas till det svenska samhället. Vill de slippa eller vill Sverige slippa? Liksom Markus tycker jag att det ska vara krav på att invandrare som har kommit till Sverige ska gå svenskakurser. Det är bra för alla.
Invandrarnas missanpassning är misstag som görs från
alla håll, systemet som inte vill släppa in invandrarna i det svenska samhället, det svenska folket som ofta har en viss attityd mot invandringen och invandrarna själva som inte alltid vill anpassa sig.

Men inte fan ska man stänga ut människor från andra länder med åsikter som att Sverige inte har resurser att ta emot invandrare. Bullshit. Att som Markus påstå att Sverige inte har goda möjligheter för invandrare till utveckling är väl att ta i? Om man jämför Sverige med länder varifrån invandringen är stor som exempelvis Iran, Irak, Turkiet eller Somalien där det är fattigare och människor, i synnerhet kvinnor, har begränsade rättigheter kan man inte påstå att invandraren inte kommer att få det bättre i Sverige. Anledningen till att man som Markus hävdar att Sverige inte har resurser för invandrare och inte kan ge de bra möjligheter är för att man vill att endast svenskarna ska njuta av välfärden i Sverige och inte behöva dela den med människor som lever under mycket sämre omständigheter i andra länder. Ren egoism heter det.

Markus Hankins kallar sig för kvinnokämpe samtidigt som han i sin artikel vill förbjuda kvinnor att "värpa fram" sex barn om de inte har råd att försörja dem, han syftar självklart på invandrarkvinnorna. Om du inte är medveten om det, så har kvinnor väldigt begränsade rättigheter i vissa kulturer, preventivmedel är förbjudet och de har inget val än att föda en massa barn. Detta kan jag också se som ett problem, men sådant sker på grund av kulturen dessa invandrare lever i. Sverige har en stor chans att förändra vissa ojämlikheter i vissa invandrarnas kultur, kvinnofrågan exempelvis. Om man satsar något på invandrarna. Men inga satsningar görs. På 50, 60 och 70-talet när invandrarna var en stor arbetskraft i Sverige, var alla nöjda. Men nu när det är ont om jobb och invandrarna inte längre "behövs" för att de inte kan göra någon nytta för den svenska välfärden, så vill man kasta ut dem. Nytta gör de och kan göra ännu mer om de tillåts. Självklart kommer inte alla invandrare rasa fram av glädje om möjligheternas dörr helt plötsligt öppnas, som sagt ska man inte endast skylla på Sverige. Men det är Sverige som är makten, invandrarna som minoritet har kommit till Sverige söka efter ett bättre liv. Det är inte konstigt att invandrare i många fall inte vill anpassa sig till det svenska samhället, de behandlas ju endast som invandrare, inte människor. När jag talar om invandrare, talar jag då mest om människor ifrån Asien, Afrika och de fattigare delar av Europa. Människor som kommer ifrån Frankrike, England eller Tyskland är ju självklart invandrare, men de tar Sverige emot med öppna armar, eller hur? Därför att de inte är "den sortens" invandrare. För att det bara är en viss sorts invandrare som begår hedersmord och om jag får citera Markus; "vilken svensk man skulle försvara ett mord? Vilken svensk man anser att hot, förtryck och mord är rätt svar på förlorad heder? Kanske en psykpatient." Markus, du tycker inte att du drar nästan 10 miljoner människor över en kant?

Jag stödjer inte hedersmord eller vissa regler som råder inom vissa av invandrarnas kultur. Men om jag eller du Markus skulle föddas i den kulturen där det utövas hedersmord skulle vi vara likadana, då kanske du skulle tyckt att hedersmord var rätt svar på förlorad heder, vem vet? Och om du tycker att det är så hemsk med hedersmord, varför inte utnyttja privilegiet du har som bor runt omkring invandrare som kanske har sådana åsikter, att försöka göra en insats.

Man ska inte skärpa invandringspolitiken som Markus säger, utan förbättra invandringspolitiken och därmed integrera invandrarna i den svenska kultur så att vi slipper sådant hemskt som hedersmord. Vi kan lära oss mycket av varandra och våra olika kulturer. Varför är ingen tacksam över att Sverige är ett land där människor från stora delar av världen möts?


Om författaren

Författare:
Kasia Narkowicz

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2002 09:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: