sourze.se

Gör kvinnor till hjärndöda bimbos

När det är motvind i debatten offras medmänniskornas integritet. Men vad gör man inte för att vinna debatten och ha kontroll över opinionen? Ha rätt till varje pris...

Av allt det människor tar sig till så är vissa verksamheter hatade/oönskade. När så är fallet lobbar människor för att förbjuda dem. Så har också skett i många fall. Vi har till exempel förbjudit hembränning, drogförsäljning, barnaga etc. Dessa har varit lätta att förbjuda eftersom man direkt kan visa på att det är samhällsekonomiskt ohållbart eller att det orsakar mänskligt lidande vilket även det är dåligt för samhällsekonomin om man skall vara riktigt krass.

Men sedan har vi vissa verksamheter som hamnar i gråzonen. Kommersiell sexighet är en av dessa. De som lobbar emot detta har två stora problem att tampas med.

1 De kan inte med säkerhet bevisa att detta är skadligt. Indikationer finns... men det finns minst lika många indikationer på att det är ofarligt eller att verksamheten kan förändras så att den blir ofarlig. Avgörande och debattavslutande bevis finns inte.

2 Det finns gott om människor "råvaror" som Lena så tjusigt avhumaniserande och objektifierande kallade dem som sysslar med detta och som klart och tydligt säger att de VILL jobba med att sälja sex eller en sexig image.

Dessa två saker tillsammans gör det omöjligt att förbjuda verksamheten därför att människors frihet att göra vad de vill kommer näst efter deras och andras rätt att överleva. Din rätt att förbjuda människor att göra saker bara för att du inte gillar vad de gör kommer väldigt långt ned på prioriteringslistan om du inte kan visa att verksamheten är skadlig.

Så vad göra åt att människor faktiskt vill syssla med saker som du ogillar? Svar: De är idioter. Säg att de är idioter, och idioter behöver man inte lyssna på. Marknadsför dem som dårar som måste räddas från sig själva. Offra deras integritet för att vinna debatten.

Verkar det överdrivet? Icke då... så går det till idag. Läs Lenas artikel och se hur hon förnedrar Pernilla Wahlgren för att misskreditera henne. Lena avfärdar de skäl som Pernilla angav för att vara med i Café som floskler lika utslitna som en horfitta dubbel förnedring där, av Pernilla och av prostituerade. Hon påstår att sexism finns för att folk som Isabella Scorupco säljer den. Läs kommentarerna. Signaturen "Carin" föreslår att utvikningsbrudar skall "bimbofieras" och tycker underförstått att det var bra att Emma Andersson fick sin integritet slaktad av Ursäkta Röran-gänget. I tidigare Sourze-artiklar har jag sett Victoria Silvstedt bli idiotförklarad för att hon kräver respekt.

Tre snabba exempel... och ytterligare exempel på detta saknas inte. De finns överallt i debatterna och det kommer nya hela tiden. Så fort en kvinna säger "Detta VILL jag göra" så omyndigförklaras hon direkt. Antingen det eller så hålls hon utanför debatten. Aldrig talas det MED "råvarorna"... utan bara OM dem. När såg du senast att till exempel en porrstjärna fick vara i en seriös debatt på lika villkor? I Shocking Truth-debatten utestängdes de helt till förmån för porrmotståndarna.

I mitt tycke är det få som objektifierar människor så grovt som motståndarna till kommersiell sexighet gör. De måste göra det... därför att mot en myndig, tänkade kvinna som gör ett självständigt val1 har de ingen chans. Att förbjuda kvinnor att göra vad de själva känner för går dessutom emot andra delar av deras egen argumentering.

Därför måste denna kvinna objektifieras och avhumaniseras till en tuttbimbo, en mediahora, en idiot, ett viljelöst offer... därför att ett objekt utan integritet är det helt ok att köra över. Ingen törs till exempel sätta sig emot en MÄNNISKA som heter Emma Andersson. Men den där tuttbimbon Robinson-Emma, hon kan behandlas hur som helst utan att ta någon hänsyn till hennes integritet vilket Ursäkta Röran bevisade.

Vad bli konsekvensen? Motståndet kämpar mot elden med bensin. De använder sig av det de säger sig arbeta emot: objektifieing och sexism. Är inte detta enormt kontraproduktivt förutom att det är avskyvärt människoförnedrande? Det får mig att fundera på om de har glömt bort vad det är de jobbar för och istället är mer intresserade av att ha rätt. Tyvärr sker så på högsta nivå också sexköpslagen gjorde det sämre för de prostituerade.

Glädjande är dock att se - speciellt i svallvågorna efter Shocking Truth-debatten - att jag är inte den enda som blir förbannad. De människor som utsätts för detta har fått nog. Letar man hittar man deras motargument. De vägrar låta sig avfärdas som objekt utan tvingar folk att lyssna på dem som människor.

Min gissning är att de inom 10-20 år kommer att ha återtagit sin stulna röst. Då väntar intressanta tider.

1 Observera - och detta är mycket viktigt - att jag INTE påstår att ALLA människor som sysslar med kommersiell sex har gjort ett fritt, självständigt och genomtänkt val. Det finns gott om människor som lider av att jobba med sex. Myten om den lyckliga horan är inte sann. MEN... lika osann är myten om den olyckliga horan. Alla behöver inte "räddas".


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 30 maj 2002 10:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: