sourze.se
Artikelbild

Isabella Scorupco göder sexismen

Birgitta Ohlsson glömmer varför sexismen kan existera.

Hur märkligt det än kan tyckas att liberala ungdomsförbundets ordförande är en trogen läsare av Aftonbladet, eller åtminstone var, så har de facto kvällstidningARNA under de senaste åren degraderat sig själva och ligger snart i nivå med Hänt Extra. KvällstidningARNA inkluderar alltså liberala Expressen som är precis lika snaskig och faktiskt snäppet värre än Aftonbladet, när det gäller rubriksättning. Fråga Gudrun Schyman.

Som varandes kiosktant tar jag mig friheten att dagligen läsa dom tidningar som saluförs på min arbetsplats, och att ensamt peka ut endera som snaskigare än den andra, är som att försöka peta sig i näsan med lilltånageln. Med andra ord; jävligt svårt.

Sex säljer, bla bla bla. Kommer också fortsätta sälja fastän din glädjesprutare skrumpnat ihop och torkat ut, för det kommer nya glädjesprutare som nyfiket dregglar. Det är fakta och vi konsumenter kan skrika oss hesa över tidningarnas degenerering, över fokuseringen som sakta förflyttar sig från inhemska, uthemska, politiska, kulturella och samhälleliga nyheter till att lägga lika stor vikt på Britney Spears som säger; Hjälp, mina näst intill icke-scenkläder håller på att ramla av. Brinn, tänker man och kastar gladeligen in blaskan i kaminen och flinar när Britney förvandlas till aska.

Så jag måste hålla med folkpartisten någon gång ska vara den första;, kvällstidningARNA är sexistiska. Som fan, och den som inbillar sig att det helt apropå ska bedarra, bör inte satsa sina pengar på aktier.

Men är då jämlikhet något att sträva efter i denna fråga? Vill vi verkligen ha fler nakna män? Absolut. Ja tack gärna, men inte i kvällstidningarna. Det räckte gott med Paolo Roberto som inte slog knockout, utan istället fick mig att fort som attan räkna till tio.

Vill vi tidningskunder verkligen att ÄNNU mer plats ska vikas åt exponering av porer? Finns det överhuvudtaget män som är villiga att i samma utsträckning som kvinnor strippa framför kameran? Tveksamt, dom finns i alla fall inte in någon tidning nära mig. Och just där kommer jag till kärnpunkten; Bakom varje naken bild som trycks, finns det en kvinna som valt att klä av sig och visa.

Pernilla Wahlgren är mitt i karriären. En stabil sådan. Hon är trebarnsmamma, sångerska, skådespelerska och dessutom vald till Sveriges sexigaste kvinna.

Människan väljer då att klä av sig och visa dessa sexiga delar i Café. Vad vill hon säga egentligen? Att hon minsann är välbehållen trots sin ålder, att hon är vältränad och snygg? Att om hundra år är hennes olika roller sedan länge glömda, men bilderna bleknar inte och att hon i alla fall var jävligt läcker när det begav sig!?

Oavsett vilket kan hon i alla fall ha fitta nog att kalla det för dess rätta namn; porrbilder. "Konstnärligt, vackert och en kul grej" är mer utslitet än malmskillnadsgatans äldsta ovannämnda könsdel.

Så utsliten är inte Isabella Scorupco. En av världens vackraste kvinnor, enligt mig, som villigt låtit sig fotograferas nästan naken.

Regina Lund, Amelia Adamo - som ville visa att kvinnor fortfarande är sexiga, Petra Nordlund, Cathrine Hardenborg, Tilde de Paula, Emma Sjöberg, Helena af Sandeberg, Camilla Lunden, Vendela Kirsebom, och, och, och. Enbart på att lista svenskor skulle dom 10 000 tecknen kunna fyllas.

Det är dom som står till tjänst med råmaterialet. Det är dom som framställt den produkt som Aftonbladet och Expressen använder i sin iver att sälja mer. Fanns det inga vackra, kända kvinnor som var beredda att visa sin hud, skulle kvällsblaskorna ägna sina spaltmetrar åt andra, viktigare saker.

Ska sexismen någonsin kunna dödas, bör skotten också riktas mot dom som ser till att den tillåts leva.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2002 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: