I Sverige har inte hästkött hög status, förklaringen kan bero på tolkningar ur bibeln om vilka djurslag man bör och inte bör äta. Det kan också bero på att hästar betraktas som ett sällskapsdjur och att man av den anledningen ogärna äter kött från häst. Du hittar inte köttet i frysdiskarna på affärerna och endast ett fåtal korvsorter innehåller hästkött. Allt skivat hamburgerkött är inte av häst, ofta står det på deklarationen; hamburgerkött av nöt.
Utanför Sverige ser det annorlunda ut. Bara i grannlandet Danmark betalar slakterierna det dubbla kilopriset för levande vikt. Hästkött har blivit eftertraktat i flera EU-länder. Sedan galna kosjukanepidemier har många européer gått över från nöt- till hästkött. I Frankrike och Italien är slakterierna villiga att betala upp till tio gånger mer än det svenska priset för hästkött.
Drygt 7 000 hästar lämnar Sverige varje år för att slaktas på slakterier i andra EU-länder. Det var Erik Skoglund som jobbade som veterinärråd på Jordbruksverket som åren 1997-1998 upptäckte att det saknades tusentalshästar i statistiken, hästar som ingen kunde förklara vart det tagit vägen, de var så Skoglund kom den okontrollerade svenska slakthästutförseln på spåren. Uppgifterna är hämtade ur tidningen Djurskyddet, årgång 110, nr 2, 2001.
Slaktas utomlands:
År 2000 slaktades totalt 5 447 hästar på svenska slakterier visar siffror från registerenheten på Jordbruksverket.Det är alltså fler svenska hästar som slaktas utanför än inom Sverige. Att köra hästar till ett slakteri i Italien eller Frankrike är en lönsam affär. Trots att man på TV fått se hur hästar behandlas under dessa transporter sänds svenska hästar iväg på dessa långväga slaktresor.
Vilka hästar är det då som riskerar att hamna på ett slakteri i till exempel södra Italien? Enligt Ingalill Bjurman, som är ordförande i den idéella föreningen Svenska Hästars Värn, så är det hästar som säljs för under 10 000 kronor. Länsveterinär Björn Dahlén, på Länsstyrelsen i Växjö, är av samma uppfattning.
- Ju billigare hästen säljs, ju större risk att hästens ödet blir ovisst, säger han.
I Sverige finns det omkring 300 000 hästar enligt Statistiska Centralbyråns statistik. På Svenska Travsportens Centralförbunds STC informationsavdelning uppskattar man att det i dagsläget finns cirka 120 000 svenska varmblodshästar. 1995 års statistik hos Svenska Travsportens Centralförbund visade att ungefär hälften av varmblodshästarna användes inom travsporten och de övriga som ridhästar. Kallblodstravarna är betydligt färre i antal och ligger kring 30 000 stycken. Många av både varmbloden och kallbloden som av olika anledningar gjort sitt på travbanan säljs som ridhästar. Dessa hästar kostar sällan över 10 000 kronor, många säljs för omkring 5 000 kronor.
Dessa hästar riskerar, inte i andra ledet, men i tredje ledet att hamna på en transport till ett slakteri ute i Europa. De andra ledet består ofta av folk som vill ha en inte alltför för dyr häst att rida i skog och mark med. De köper oftast den avlagda travhästen av ägaren direkt och hästen får en ny framtid en tid framöver. Risken för att hästen hamnar i oseriösa händer är när ryttaren av någon anledning inte längre vill ha kvar hästen och bestämmer sig för att sälja den.
De som köper upp hästar enbart för att skickade dem till ett slakteri ute i Europa berättar inte sin avsikt med köpet när de kommer och tittar på hästen. De kan till och med ha med sig fru och barn för att ge sken av att ha goda avsikter. Oftast anger de att de är ute efter en ridhäst åt dottern eller annan förklaring som låter bra.
Även hästar som inte blir sålda på hästmarknader riskerar att hamna på en slakttransport. Ett tidigare återkommande evenemang i Småland var Vrigstads hästmarknad som numera efter påtryckningar från ideella organisationer och andra djurvänner upphört med hästmarknaden.
Hästar smugglas ut ur landet
För att en häst ska få lämna landet krävs ett hälsointyg från en officiell veterinär från avsändarlandet utfärdat 48 timmar före avresan eller närmast arbetsdag före. Intyget är giltigt i 10 dagar. En identitetshandling hästpass, mikrochips eller konturdiagram ska finnas till varje häst.
- För resmål överstigande 8 timmar ska också en färdplan finnas, berättar Christer Johansson, veterinär vid Alvestas Distriktveterinärstation. För tävlingshästar krävs ej färdplan.
Det finns alltså en hel del regler kring utförsel av häst men Mats Fransson på Svenska Travsportens Centralförbund STCbetvivlar att de hästar som förs ut ur landet för att slaktas kostats på en veterinärbesiktning och förses med övriga intyg.
- Förmodligen smugglas dessa hästar ut ur landet.Öresundsbron som trolig väg ut ur landet, säger han.
Att via Danmark föra ut hästar ur landet verkar faktiskt tämligen enkelt.
- Tullen är inte längre är inblandade då det gäller transporter mellan EU-länderna, uppger Tore Rasmusson på Tullmyndigheten i Malmö.
- Det är endast vid misstanke om brott som djurtransportbilar stoppas och kontrolleras. De har inga befogenheter att utöva regelbundna kontroller, handel och transporter inom EU-länderna ska flyta så smidigt som möjligt, sägerUrsula Månsson som jobbar på Tullverket, Skåneregionen
En positiv faktor för hästägare är i vart fall att två av de stora bolagen som försäkrar hästar, Agria och IF-Djurförsäkring sedan tre år tillbaka har slopat avdraget från slaktavräkningen. Nu får man behålla pengarna man fick för köttvärdet på hästen. Tidigare var det så att om en häst var försäkrad för 30 000 kronor och slakteriet betalade 2 000 kronor för köttet så gjorde försäkringsbolaget avdrag på ersättningen på samma belopp, i det här exemplet fick då hästägaren 28 000 kronor från försäkringsbolaget. I dag får man alltså behålla pengarna man erhållit från slakten.
Av Anki Lundberg 28 maj 2002 18:06 |
Författare:
Anki Lundberg
Publicerad: 28 maj 2002 18:06
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå