sourze.se
Artikelbild

Män äter inte chokladmousse

Med mandom och förlorad svendom följer en begynnande avsmak för karatefilmer.

Malin kom från Gustavsberg, hade rosa mascara, doftade Dateparfym och kunde få in ett helt paket Hubba Bubba med lakritssmak i munnen.

Jag kom från Södermalm, beundrade McGywer, hade bombarjacka på mig inomhus och rakade mig dagligen för att få igång skäggväxten. Det var sensommar 1991 och klockan var runt tio på kvällen. Stämningen i Malins vardagsrum var spänd. Malin och hennes kompisar satt uppradade i den vita skinnsoffan medan jag och grabbarna trängdes runt matbordet som var placerat på betryggande avstånd från tjejerna. Micke och Johan bröt den pinsamma tystnaden när de började brottas på golvet. Det kändes förlösande att det äntligen hända något och vi följde alla brottningsmatchen med spänning. Den betydligt tyngre Micke fick direkt övertaget men matchen fick ett abrupt slut då kombattanterna råkade rulla på Saras stukade fot. Sara led, Micke och Johan rodnade och Malin, vars mamma var sjuksköterska, höll ett utförligt föredrag om vikten av att hålla en stukad fot fixerad. Putte, som älskade att debattera, avbröt Malins föredrag. Han påstod att hans mamma var fotläkare och att en stukad fot tvärtom skulle aktiveras. Vild debatt uppstod.

Själv hade jag ingen åsikt om stukade fötter så jag gick in i Malins rum och satte på en Roxetteplatta. Snart kom Micke in och frågade om vi inte skulle dela på en öl han snott från sin brorsa. Vi kände oss vansinnigt coola där vi satt och sippade bira som Mickes brorsa och hans polare brukade göra. Micke höjde volymen på stereon i hopp om att någon av tjejerna skulle komma in och se hur coola vi var. Det tog inte lång tid innan Emma kom in för att be oss sänka. När hon såg att vi drack alkohol brast hon ut i våldsam gråt och kallade oss alkoholister. Micke tröstade henne och sa att han kunde kontrollera sitt drickande vilket det några år senade skulle visa sig att han inte alls kunde. Emma godtog detta och hon och Micke började hångla.

Ganska snart blev dom andfådda och vi spelade Super Mario Bros. istället. Micke hade precis vunnit när en exalterad Johan kom inrusande och meddelade att dom lekte sanning och konsekvens i Malins mammas säng. Alla som lekt sanning och konsekvens vet att det är en underbar lek, för man får dels höra en massa halvsanna snuskhistorier och man får, framför allt, hångla. Ett par sekunder senare hade jag anslutit mig till de andra i sängen. Halvsanningarna haglade redan. Erik påstod, bland annat, att han hade en flickvän på Öland. Detta var snällt sagt en halvsanning. Erik hade visserligen blivit förälskad i en tjej han sett i Borgholm nån månad tidigare. Problemet var bara att hon aldrig såg honom.

Snart fick jag min första fråga. Det var Malin som undrade hur många jag hade haft sex med. Några kritiska sekunder följde. Skulle jag berätta att jag var oskuld eller skulle jag spela erfaren? Jag svarade åtta. Sommaren innan hade Lisen Jacobsen visat mig sina bara bröst på en rapsåker i Danmark, men vi hade definitivt inte legat med varandra. Så åtta var nog snarare en lögn än en halvsanning. Grabbarna, som visste att jag ljög, nickade instämmande, på samma sätt som jag gjorde när dom stretchade lite på sanningen. Leken fortsatte ett tag men ebbade så småningom ut. En efter en droppade av.

Några gick ut och kollade på katatefilm i vardagsrummet och andra började vispa chokladmousse i köket. Snart var jag och Malin ensamma i sängen.
- Vad gör vi nu?
- Vet inte. Svarade jag blixtsnabbt.
Vi var nog båda rätt inställda på att det var läge att hångla lite, men jag var alldeles för rädd för att ta initiativet. Vi hade visserligen hånglat ett par gånger under leken, men det var betydlig svårare nu när vi låg själva i den enorma sängen. Malin räddade mig genom att fråga om jag provat den nya läppglansen med jordgubbssmak. Jag svarade nej och Malin tryckte sina glansiga, jordgubbsdoftande läppar mot mina. Vi kysstes ungefär lika
länge som jordgubbssmaken höll i sig sen viskade hon;
- Vi gör det!

Jag blev alldeles svettig och kände mig yr i huvudet. Malin fortsatte;
- Men var försiktig, jag har aldrig gjort det förut.

Känslorna sprutade ur öronen på mig. Glädje över att jag nu kanske skulle bli den förste i gänget att bli av med oskulden och skräck över att jag skulle misslyckas och att Malin skulle genomskåda lögnen om mina tidigare erfarenheter. Både min förhoppning och mitt orosmoln infriades. Vi hade till slut sex och jag blev först i gänget. Men Malin började nog undra redan när jag råkade ha sönder två kondomer innan jag ens fått på dom. Och när jag försökte koma in i henne någonstans mellan knät och höften var hon nog rätt övertygad om att mina tidigare erfareheter var påhittade. Hon hjälpte mig och till slut kom jag rätt.

Tio sekunder senare låg vi stilla bredvid varandra och tittade upp i taket.
- Det var första gången för dig också va?

Jag låg tyst ett tag men insåg att jag inte hade täckning för ännu en lögn.
- Ja, svarade jag generat.
- Var inte orolig, jag ska inte berätta för dom andra.

Hon log mot mig och jag log tillbaka. Där låg vi i det svaga ljuset från konsumskylten på andra sidan gatan och log mot varandra. Jag var en man och jag log mot en kvinna. Och på andra sidan sovrumsdörren åt snorungarna chokladmousse och tittade på karatefilm.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 22 maj 2002 16:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: