sourze.se
Artikelbild

Män är från stenåldern

Det är kvinnor också.

Manligheten är medfödd. Precis som kvinnligheten. Vissa påstår att pojkar och flickor blir olika för att vi uppfostrar dem olika. De påstår också att våra könsroller är inlärda. Men pojkaktigheten sitter djupare än så. Flickaktigheten också.

Människan som art har överlevt i tusentals år. De duktigaste jägarna drog hem mat så att hans avkomma kunde överleva. Den usle jägarens barn överlevde inte. Därför gick den bäste jägarens gener vidare till nästa generation. Den manligaste mannens gener gick vidare fram till vår tid.
Det samma gäller kvinnan. Den bästa moderns barn överlevde. Medan den försumliga moderns barn dog. Därför blev kvinnor allt moderligare genom årtusendena, fram till vår tid.

Det är därför inte så konstigt att flickor och pojkar är duktiga på lite olika saker. En pojke vet från början att han är pojke. Flickan likaså. De intresserar sig instinktivt för olika saker. Hur mycket vi än försöker indoktrinera dem kan vi inte ändra på det. Könsrollerna är nedärvda. I grunden går de inte att förändra. Vi kan polera dem lite på ytan, det är allt. Även om vi kan förmå alla pappor att vårda sitt spädbarn under några veckor, så är mammorna alltjämt överlägsna som vårdare av spädbarn. I grunden ändras ingenting även om papporna skulle kunna förmås vara hemma exakt lika många månader som mammorna.

Modersinstinkten är en av mänsklighetens mest grundläggande instinkter. Utan den skulle vi inte ha funnits idag. Modersinstinkten är inställd på vård och omsorg. Fadersinstinkten är inställd på kamp och försvar.
Låt oss inte förneka sanningen om våra könsroller! Idag törs vi nästan inte prata om skillnader mellan könen. Vi törs inte nämna ord som "modersinstinkt".
Vi borde bejaka skillnaderna, inte förneka dem!
Män och kvinnor är först och främst människor. Men det finns också skillnader mellan könen, både kroppsliga och mentala.

Vi måste bli jämställda med våra olikheter i behåll. Inte utan olikheterna. Därför måste det kvinnliga värderas lika högt som det manliga. Kvinnor måste få vara olika männen och ändå bli jämställda. Vi är utvecklade till att komplettera varandra - inte till att tävla med varandra. Därför måste den svenska jämställdhetspolitiken visa mer uppskattning av de kvinnliga egenskaperna än vad som nu görs.

Kvinnorna på stenåldern var bättre än männen på att vårda spädbarnen och männen var bättre jägare. Detta är giltigt än idag, eftersom vi innerst inne är stenåldersmänniskor.


Om författaren

Författare:
Monica Bodling

Om artikeln

Publicerad: 20 maj 2002 12:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: