sourze.se

Jippie jag är handikappad

Att vara handikappad utan handikapp.

Paret sitter ute på balkongen och skådar solnedgångens vackra fall. Men mannen är mer förundrad över sin älskades fylliga mage som bara blir vackrare ju större och rundare den blir. Han smeker det runda så varsamt han kan för att inte riskera att skada något. De ler tillsammans och drömmer om ett friskt barn, fritt från skavanker och fel. De vill allt det bästa för barnet. Ett handikappat barn är ju inte det man drömmer om.

Vad är ett handikapp? Spelar man golf försöker man sänka det. I samhällsstrukturen är handikappet ett hinder för människan att fungera tillsammans med andra. De blinda ser inte de andra, de döva hör inte de andra, de förståndshandikappade förstår inte de andra, den cp-skadade kommer aldrig att bli ett fotbollsproffs. Man försöker hela de handikappade med olika hjälpmedel eller mediciner för att få in dem i societeten så gott det går. Min port till samhället är min hörapparat.

Nu har jag konstaterat att handikapp är något som blivande föräldrar inte drömmer om och att det är ett hinder. Det är väl så de flesta tänker. Jag är hörselskadad sedan födseln och har levt med mina tjutande hörapparater ja, hörapparater kan faktiskt vissla! hela mitt liv. Jag har alltså levt ett handikappat liv med hjälpmedel, gått i en hörselanpassad skola och måste kontakta enheten för stöd till studenter med funktionshinder innan jag börjar universitetet. Men genom barndomen har jag upptäckt eller snarare upplevt att min hörselskada inte bara varit ett hinder utan att det även har funnits en annan utgångspunkt, en annan nivå - handikappet erbjuder inte bara ett liv med hinder utan även en värld av möjligheter.

Människan har en underbar förmåga att vända det dåliga till någonting bra. En före detta knarkare kan använda sina erfarenheter till att hjälpa andra i svåra situationer och ge en mening till de mörka årens missbruk. Men han skulle inte kunna glömma sitt förflutna som sitter så djupt inne i en precis som ett handikapp gör. Skäms man för sitt handikapp kan man inte utplåna den. Visserligen kan jag kamouflera mina hörapparater genom att skaffa långt hår men jag trivs bättre i kort hår. Att gå vidare i sitt liv handlar inte om att glömma eller kasta bort utan att skaffa sig nya perspektiv. Att inte se sitt handikapp som en elakartad tumör utan en underbar egenskap som är ett med sin identitet. Jag är vacker, begåvad och hörselskadad!

Det är när man inte ser handikappet som en fin del utav en själv som det blir ett hinder. Det är lätt att man skyller en massa på sitt handikapp och detta är livsfarligt. Till exempel har jag svårt att höra mina klasskamrater när vi sitter i cafét på fikarasterna. Då har jag gång på gång tänkt att "jaja jag är ju hörselskadad" och sitter där tyst utan att hänga med någonting. Man fastnar i en fälla genom att acceptera sitt öde och bitterheten mot hörselskadan växer istället för att ta itu med det som kanske är mitt verkliga problem, min blyghet eller något annat socialt problem. Visst sanningen kanske är att det är på grund av hörselskadan, det förbannade hindret, jag är tystlåten men vad kan jag då göra åt det? Mitt handikapp kommer jag att bära hela mitt liv. Vill jag börja prata vid fikabordet är det bättre att jag skyller på blygseln och börjar göra någonting åt det. Det handlar om perspektiv, kom ihåg det.

Man kan inte frångå att handikapp är en stor del av ens liv som påverkar. Får man ett allvarligt handikapp efter en olycka innebär det en rejäl omvandling i sitt liv. Ser man det som en exklusiv egenskap man äger så kommer man att lyckas och bli en viktig person. Eftersom det påverkar ens liv ger man nya synvinklar i samhällets debatter. Och kanske kan man hjälpa en annan människa med sin unika livssyn.

Det är egentligen inte synd om de handikappade. Det finns musikälskande hörande som hellre skulle förlora synen än hörseln. Döva tycker att de är dumma i huvudet. Och jag tror att blinda aldrig skulle förhandla sig till en syn genom att byta det mot sin hörsel. Ni förstår vad jag är ute efter. Det är synd om den som försöker dölja sina hörapparater med långt hår men det är absolut inte synd om den rullstolsbundne som lever livet!

Det finns två olika sorters handikapp. Man kan faktiskt vara handikappad utan handikapp.


Om författaren

Författare:
Filip Wlostowski

Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2002 09:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: