sourze.se

Kongressdagbok - Maria och Peter

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson blev språkrör för Miljöpartiet. Vi vinner valet.

020511 - Maria och Peter vinner valet

Så var det då äntligen klart vilka som ska gå i främsta ledet för Miljöpartiet i valrörelsen. Det blir Maria Wetterstrand, gammalt språkrör för Grön Ungdom, biolog, 28 bast, och Peter Eriksson, kommunalråd i Kalix, 40 och årets norrbottning. Den senare följer en god tradition hos oss gröna, han har skägg. Förutom Matz Hammarström som nu avgår har faktiskt alla manliga språkrör i Miljöpartiet genom tiderna haft skägg. Om man lyssnar på ont tal gäller det en del de tidigare kvinnliga rören också. För övrigt var detta en av anledningarna till att jag själv aldrig ställde upp till språkrör, jag kan inte få skägg, det blir som bäst lite tonårsfjun. Nåväl, det kommer väl med tiden.

Efter att det valet var avklarat höll avgående språkröret Matz tal och det delades ut ett pris på kongressens tema "Tid att leva". Matz tog i sitt tal upp det uppenbara, att sossarna och moderaternas politik har mer som förenar än vad som skiljer. När det handlar om arbetstidsförkortning, skatteväxling och att sätta tillväxt före miljö och människa så tycker giganterna i svensk politik nästan likadant. I valet den 15:e september är det därför löjligt att prata om ett val mellan rött och blått, valet står mellan grönt och grått.

Pristagare blev Ladislaus Horatius, filosofen som drog i nödbromsen på X2000 för att få folk att tänka till över hur stressigt samhället har blivit. Just arbetet mot stress och för arbetstidsförkortning blir viktigt för mp i valet, "Arbeta mindre - lev mer" är en av våra valslogans. Med tanke på att jag jobbar 24 timmar om dygnet den här kongressen känns det lite kul.

Nåväl, kanske inte riktigt 24 timmar om dygnet. Igår kväll var det ju kongressfest, och sådana är alltid roliga. Salsa och dansband gladde miljöpartister fram till midnatt. Nattklubben på Scandic hotell gladde en något mindre skara fram till tre. Efterfesten på mitt hotellrum gladde en ännu mindre skara fram till fem-sex-tiden. Och åtta började jobbet igen. Det var faktiskt inte så många människor i kongressalen just då, men det fixade sig efter hand.

De som kom sent missade omvalda partisekreteraren Håkan Wåhlstedts tal. Några av de budskap partiet kommer använda i valrörelsen presenterades. Vissa bra, vissa mindre bra. En av dem som nog inte kommer bli godkända är "Victoria. Carl-Philip. Madeleine. Andra generationens invandrare som lever på bidrag"... Då kommer nog "Staten och Kapitalet sitter i samma båt. Vi bryr oss mer om vattnet" och "Satsa på järnvägen. Och det är ju bra om man kan betala biljetten också" synas mer på gator och torg fram till valet.

Resten av dagen har vi ägnat åt att diskutera valmanifestet. Allt mellan andlighet till tandvårdsförsäkringar diskuteras och om några timmar vet vi resultatet. Då ska jag dessutom ha hunnit hålla tal.

Gustav Fridolin
Språkrör Grön Ungdom


Om författaren

Författare:
Gustav Fridolin JR

Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2002 11:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: