sourze.se

CNN goes MTV

Glödhet action i slow motion.

Rakt uppifrån. Snett uppifrån. Rakt nerifrån. Snett nerifrån. Ur höger vinkel. Ur vänster vinkel. I slow motion. Och stillbilder. Sedan i repris. Och åter i repris. Den här gången i omvänd ordning.

Det var över ett halvår sen. Men Askan från World Trade-tornen hade knappt hunnit svalna när CNN-gänget bänkade sig bakom klippborden. För att sno ihop lite coola bilder.

Utanför klippstudion stannade klockorna och med dem även människorna. En kaffekopp på väg till någons läppar på ett kontor i Paris. En knastrande tystnad i en telefonlur i Madrid. En man som precis skulle tanka sin bil i Bombay. Hela världen gnuggade ögon och nöp sig i armen.

En gigantisk konstpaus. Fast på riktigt. Och hela världen höll andan.

Hur kan någonting sådant här hända frågade vi oss. Och i USA, the Greatest Nation on Earth? Frågorna snurrade i huvuden. Blir det världskrig? Är jag i fara? Vart ska jag ta vägen? På nyhetsredaktionerna världen över torkade man snabbt tårarna och spottade i nävarna. Business as usual. Vilka rubriker! "New York brinner". "Nu är det krig."

En bild säger mer än tusen ord. En fet plånbok skriker än högre. Det vet Herr Bush. Det gör även CNN. Presidenten må vara grön, förutom privatlektionerna med papsen. Men CNN har gjort det förr och börjar bli riktigt duktiga på folkbildning. Det såg vi på skärmarna både under Gulfkriget och på bovjakten på Milosevic. CNN vet vilken effekt starka bilder har och vet hur man piskar upp stämningen. Hur man får folket att plocka fram sina stjärnprydda flaggor. Bush, CNN och det skrålande folket: Usama bin Laden - dead or alive!

Och den nya såpan var igång. "Bin Laden del 2" eller kanske "Afghanistan - det andra försöket".

Dramatiska bilder och några passande citat här och var. Bush som rappade "Wanted, dead och alive". Bin Ladens homevideo. Vitklädda och hånskrattande talibaner.

Snyggt jobbat CNN. MTV Video Awards nästa år?

Med Usama på första parkett.


Om författaren

Författare:
Anne Haavisto

Om artikeln

Publicerad: 02 maj 2002 12:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: