sourze.se

Feminismens önskedröm mardröm

Feministernas idealsamhälle har misslyckats.

Feministernas önskedröm är andras mardröm. Kibbutzerna - feministernas idealsamhälle - misslyckades. Anita Goldman berättar om detta misslyckande i sin artikel i Aftonbladet, 2002-02-26, "Det goda livet - på männens villkor". Hon har läst boken: "The Kibbutz. Awakening from utopia" av Daniel Gavron.

I Kibbutzen är kvinnorna fullständigt "jämställda" med männen. Barnen bor i särskilda barnhus. Den traditionella familjen är avskaffad. Kvinnor och män deltar i produktionen på samma villkor. Kvinnor slipper dubbelarbete och slipper vara ekonomiskt beroende av mannen.

Detta liknar vad feministerna i Sverige slåss för - det är helt enkelt feministernas idealsamhälle. En utopisk dröm omsatt i ett verkligt socialt experiment.

Ändå misslyckas det. Detta storslagna experiment i "jämställdhet" misslyckas. Könsrollerna försvann inte - de konserverades. Kvinnorna blev missnöjda med sin roll, både i arbetet och i familjen. I boken avslöjas verkligheten:
Efter åratal av tystnad avslöjar kvinnor att både de själva och deras barn utsattes för lidande. Barn som ständigt kissar på sig av längtan efter mamma. Mammor som står utanför barnhuset och hör sin baby gråta, men inte får gå in. Detta är inget annat än tortyr. Det vet varje mor.

Självklart ska mödrar ha rätt att slippa vårda sina barn. Dagis är bättre än en ointresserad och likgiltig mor. Men lika självklar måste det vara att mödrar ska få ekonomisk möjlighet att själva vårda sina barn. Det kallas valfrihet. Brist på valfrihet orsakar alltid lidande. I Sovjet, i Israel och i Sverige.

Sociala experiment utan valfrihet är dömda att misslyckas. Helt enkelt för att vi är människor - inte robotar. Men medan de pågår lider barn och vuxna. Barn och mödrar lider i dagens Sverige.

Låt oss ta varning av detta misslyckande. Sverige är ju snabbt på väg åt precis samma håll. Vi måste bromsa nu!


Om författaren

Författare:
Monica Bodling

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2002 16:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: