sourze.se
Artikelbild

Idrott är politik på högsta nivå

Återigen har idrotten visat sin politiska sida.

Eller baksida? Strunt samma, att Lennart Johansson bråkar med Sepp Blatter kan liknas med att Arafat och Sharon leker hund och katt. Fast i en helt annan serie. Sepp Blatter och Lennart Johansson sysslar med korpfotboll medans Arafat och Sharon sysslar med elitspelare i form av extremister träningsnarkomaner som lärt att skjuta i prick se: tränat extra på avslut.

Men här slutar inte liknelserna. Liksom det krigas, liksom tuktas det.

Clinton och Lewinsky, den här kända historien har ni hört förut. De numera världskända vita fläckarna i vita huset. Men det med - ja, vår käre landsman, Sven Göran Eriksson, alias Svennis, är högst aktuellt, hans så kallade klavertramp med Ulrika Jonsson. Ulrika är känd i England som programledare. Svennis har en fru, italienskan Nancy DellOlio som han träffade på nåt spa i våra ögon harmoniska Toscana. De gifte sig så småningom. Sen flyttade Svennis med henne till England efter ett turbulent sista år med Lazio, han blev förbundskapten för England. Han var mannen, som gjorde allt perfekt. Clinton hade en sån stämpel när han fixade ett fredavtal som nån sabbade i och med att Rabin sköts.

Men allt har en baksida - eller framsida så småningom. Både Svennis och Clinton - fast den här texten är hypotetisk i och med Svennis fall eftersom bevisningen är inte tillräckliga för mig att kunna tro. Och alla vet hur pådrivande engelsk press är se: Lady Dianas tragiska öde i Paris bland annat. och i detta fall ser vi samma drag, att Svennis var på semester nyligen med Nancy så kom fotograferna och fotade dom. Vem fan bryr sig?

Men som sagt, både Clinton och Svennis har mäktiga yrken, som kräver mycket tid och det är lite si och så med att kunna träffa familjen. De är också människor.

Men där nånstans under den säkra fasaden brister det, de är för pressade - så att de kanske själva går in i sin fälla. Varför vet vi inte.

Det kanske är en ny jämlikhetsfråga, om männen gör fel - såklart gör de fel när de är otrogna. Men om det var kvinnor, skulle de då göra samma sak?

Därtill en följdfråga: Blir det lika stora skriverier då? Med tanke på medias bevakning av prinsessan Madeleine... Så är det kanske troligt, men så länge är ju Madde inte otrogen.

Men om Mona Sahlin bytte ut sina kort och Toblerone-askar mot män, kanske unga praktikanter vid hennes departement? Vad skulle då hända?

Men om detta med Svennis är sant, att han och Ulrika Jonsson haft en relation - så är det ett steg närmare politikens värld: Svennis blir idrottens svar på Clinton, eller JFK.

Och korruptionen i idrott gesaltas av Jaâo Havelange, före detta FIFA ordförande och den nuvarande, Sepp Blatter.

Silvio Berlusconi, Italiens 14:e rikaste man är ett lysande exempel: Han är premiärminister, ägare till flera TV-kanaler och - Milan.
Italien är i upplösning.

Klart som fan att idrott är politik.

Fast, om man tänker till lite, så borde politik vara mer idrott - då skulle Arafat och Sharon gå upp i ringen och göra upp. Det är mycket ärligare än självmordsbombningarna.

Klart är att vi skulle slå många länder i fotboll - vi har ju Ringholm och Bodström som givna i startelvan!


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 23 apr 2002 09:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: