sourze.se
Artikelbild

Svar till Lisa

Ett svar i tre delar.

Du säger "För det första har jag inga illusioner om hur rättvisan fungerar. Hade jag sökt förhindra katastrofen i Göteborg genom att dela ut blommor kunde jag lika väl blivit träffad av en kula."

Vad menar du? Att du hade blivit nedskjuten om du hade försökt ge en polis en blomma? Du verkar vara en klok människa men detta påstående är absurt... om det är det du menar.

Varför sköt polisen Hannes? För hans åsikter? Hans åsikter satt inte klistrade på hans kläder eller något plakat han bar. Poliser är precis som alla andra människor inte tankeläsare. De hade ingen aning om vad hans åsikter eller övertygelser var. Han sköts av en enda anledning: Han utsatte människor för livsfara.

Att han var ung saknar betydelse. Att vara ung är ingen fribiljett för att hota människor till livet med sina handlingar. Att kalla sig själv "demonstrant" är heller inget som rättfärdigar att utsätta människor för livsfara. Att säga saker med betydelsen "Ja men EU-politikerna är värre" är inte heller det något som kan ursäkta att bete sig som Hannes gjorde. Och att hävda "De började!" slutade vi att använda i lekskolan... eller?

Din bror har en "sargad kropp" av en enda anledning: det var tvunget att stoppa honom innan han dödade Thomas Säfström. Hans politiska färg, hans åsikter, EU-politikers handlande, ja allt som han refererar till i sin artikel, allt det saknade betydelse på Vasaplatsen den 15 juni år 2001.

Du skriver att du kämpar mot demonisering och hat. Inkluderar det även den demonisering som Hannes sprider? Innefattar din civila olydnad ett motstånd mot det hat som fick Hannes att plocka upp de där stenarna och slunga mot andra människor?

Att polisen var tvungna att skjuta var ett solklart misslyckande. Ingen tycker annat. Men din bror har faktiskt en stor del i det misslyckandet? Har du insett det?

---

Du undrar om polisen lärt sig något från Göteborg. Det har gjorts - och görs just nu - ett antal analyser och utvärderingar av vad om hände. En av de första analyserna var Polisförbundets polisens fackförbund enkätrapport från kommenderingen. Deras föreslagna 10-punktersprogram inleds med rubriken "Det får aldrig hända igen!". Besvarar det din fråga? Om inte så föreslår jag att du går till Polisförbundets hemsida och läser rapporterna själv.

Länk: polisforbundet.se välj "EU-kommenderingen".

Polismyndigheten för Västra Götalands rapport finns där också. Den är dock nedslående läsning. Men det är nog inte så konstigt med tanke den rapporten kommer från ledningen, vilka var de som gjorde de absolut största misstagen under hela kommenderingen. Polisledning och justitiedepartement har inte precis varit populära hos "polisen på gatan" under det senaste decenniet.

Dessutom har vi den pågående Göteborgskommissionen som skall vara färdig om 1½ månad siste maj. Så polisen med flera håller på att utvärdera och ta fram förslag på hur sådant här inte skall upprepas.

Jag har en motfråga: Kommer aktivister, demonstranter och intresseorganisationer att ta SITT ansvar och hjälpa till att förhinda liknande katastrofer? Eller kommer de att skylla allt på polisen och sedan fortsätta låta folk göra som Hannes gjorde?

---

Jag måste dock säga att jag är imponerad över din inställning. Att gå vidare med att söka försoning och förståelse är väldigt glädjande bland alla dessa hatbudskap som kretsat efter EU-mötet.

Vad gäller påstådda hatbrev... Mina artiklar om Hannes är inga hatbrev mot Hannes själv. Men hans handlingar var ytterst allvarliga. Och hans ovilja/oförmåga att inse att det han gjorde var fel river upp mycket ilska. När en människa följer upp livsfarligt stenkastande mot folk med att säga "Jag är stolt" så måste han/hon räkna med häftiga reaktioner. Finner du detta vara konstigt?

Men jag hatar inte Hannes. Jag är glad att han överlevde. Jag tycker kommentarer i stil med att det var synd att han fortfarande lever är avskyvärda. Ingen människa förtjänar att dö i förtid.

Jag skrev att Hannes borde lära av dig. Efter din artikel står jag fast vid det. Jag hoppas innerligt att du fortsätter sprida detta ljusa budskap. En sådan inställning är ett föredöme för oss alla. Tack så väldigt mycket för det.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2002 09:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: