sourze.se

Paret Myrdal

Då och nu - en analys av paret Myrdals böcker.

Alva och Gunnar Myrdals bok: "Kris i befolkningsfrågan" 1934 är menad som ett radikalt vetenskapligt inlägg i tiden då födelsetalen i Sverige ständigt gick ner till oroande nivåer samtidigt som reaktionära rörelser började röra sig i Europa, främst i Tyskland.

Precis då som nu befann sig samhället i en stor teknologisk och ideologisk brytningstid, något som ibland kallas för ett paradigmskifte. Sverige skulle i rask takt omvandlas från ett bondesamhälle med inslag av manufaktur och småbolag till ett modernt industriellt samhälle. Den liberala politiken förespråkade att vägen dit skulle vara en individuell frihet och marknadsekonomi, medan socialister ville gå en statskontrollerad väg.

Även på andra sätt liknade 30-talet dagens Sverige. Stora moln skuggade den internationella politiken, men ledare vågade inte leda. Ekonomiskt var det svångremstider och antalet skattebetalande medborgare sjönk ständigt till oroväckande nivåer. Alva och Gunnar Myrdals bok slog ned som en bomb och blev senare grundstenen för det som kom att kallas "den svenska modellen" och "folkhemmet" under decennier.

Idag finns arvet efter denna politik kvar i de politiska strukturerna. Det som vi kallar för förmyndarsamhälle har sina rötter i denna skrift. Likaså det allmänna sjukförsäkrings- och pensionssystemet, de betygslösa skolorna, dagis och fritids, jämlikhetstänkandet, systembolaget och kanske även vår historia som ett land där man åsiktsregistrerade folk.

Paret Myrdal har sjunkit i glömska trots att båda fick Nobelpriset och att de var medlemmar i regeringen. Deras äldsta son Jan Myrdal skrev 1982 "Barndom" som handlar om just hans uppväxt i detta hem under 30-talet. I den visar han hur paret inte lever som de lär. Alla dokument efter paret är hemligstämplade i all framtid och finns i arbetarrörelsens arkiv. I sitt testament bad paret att deras barn inte skulle få tillgång till några manus. De har även två döttrar, varav Sissela Bok i USA även hon har skrivit en kritisk bok om sin mor.

Allt hemlighetsmakeri har lett till att man spekulerat i att paret skulle varit nazistvänliga, något som det inte finns belägg för i de publicerade böckerna. Däremot var de stora USA-vänner och kan snarare ha varit aktiva i kampen mot kommunismen i Europa, något som kan förklara även hemlighetsmakeriet.

Läs citat av paret Myrdal med kommentarer från Johanna:
Länk: sourze.se


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2002 17:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: