sourze.se

Vad har du för alternativ som är bättre?

Svar till Henrik Hermansson.

Hej, Henrik.

Det är första gången jag har blivit anklagad för att jag ensidigt skulle gå aktieägarnas ärenden. Jag brukar mest få mejl där avsändarna anser att jag är smygsosse - eller i deras ögon något ännu värre.

Fast jag förstår inte riktigt din kritik. Är det fel att etiska fonder finns? Eller är det fel att vi skriver om dem? Eller är det fel att "80 procent av pressen är borgerlig"?

Själv har jag jobbat 20 år på en LO-ägd tidning med socialdemokratisk ledarsida. Jag skrev om samma saker där som nu i DN. Jag skrev även om etiska fonder - som en intressant utveckling av fondsparandet med framtiden
för sig. Men mycket annat som skrivits om etiska fonder har ofta handlat om kritik mot innehaven i portföljerna, kritik mot kriterierna med mera. En snabb koll av rubrikerna i ämnet etiska fonder i affärsdata - där texter
från de större dagliga tidningarna, tt, affärspress med mera lagras - ger en rätt entydlig bild att att det som skrivits om etikfonder mest varit på tönt-temat.

Det tycker jag är synd. Jag tycker att de etiska fonderna ska få en chans. Inte så mycket för att rättfärdiga kapitalister - utan för att sparkonsumenter precis som andra konsumenter bör utnyttja sin ställning och påverka företagen.

Om det nu är så att fondbolagen i sin jakt på nytt kapital att förvalta även börjar locka med etisk förvaltning så tyder det väl på att det lönat sig att protestera. Är det inte bara att tacka och ta emot och utnyttja läget? Visst finns det avarter och baksidor, men vad har du för alternativ som är bättre?

Hälsningar,


Om författaren

Författare:
Kristina Kamp

Om artikeln

Publicerad: 10 apr 2002 17:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: