sourze.se

Från regeringen intet nytt

Regeringen upprepar sig i sitt svar på mitt brev "Om detta måste ni berätta" och får själva svar.

Svar till mig från regeringskansliet samt mitt svar till dem.

Hej Lasse!

Statsminister tackar för ditt brev. Han har bett mig att ge dig ett svar.

De senaste veckorna har vi sett ökad förödelse och mänskligt lidande när Israel invaderat de palestinska flyktinglägren och även återockuperat palestinska städer och byar. Det är skamligt, omoraliskt och ett tydligt brott mot Genèvekonventionen. Det är svårt att förstå vad Israel vill uppnå. "Husarresten" av Arafat har inte haft den verkan som Sharon avsett; istället har våldet ökat. Sharon gick till val på att skapa säkerhet, men resultatet är det motsatta. Israels regering bär huvudansvaret för den nuvarande krisen.

Men palestinska självmordsbombningar och andra terroraktioner mot oskyldiga israeler är också hänsynslösa illdåd som bara kan fördömas. Det är helt oacceptabelt att extremister och fundamentalister bedriver en värvningskampanj bland unga människor i de palestinska områdena. Den palestinska myndigheten måste ta sitt ansvar och använda alla lagliga medel för att gripa och ställa de skyldiga inför rätta. Konflikten kan bara lösas av parterna själva, men det internationella samfundet måste samverka och sätta press på parterna. Krisen handlar inte bara om dem, utan är ett hot mot allas vår säkerhet. Därför är också biståndet en viktig del av fredsarbetet och vi avser att fortsätta bistå det palestinska självstyret med utvecklingsstöd.

Freden är möjlig. Men frågan är hur högt priset för de båda
folken ska tillåtas bli under vägen dit och hur våldsspiralen påverkar människor uppfattning om vad fred egentligen är. Nu måste båda parter ta sitt ansvar för att inte ge extremisterna vetorätt över regionens framtid. Hatpropagandan måste stoppas och förtroendet byggas upp på nytt, steg för steg, mot en fredlig och rättvis lösning. Här spelar fredskrafterna på båda sidor, som trots motstånd arbetar vidare med mod och envishet, en viktig roll. De har vårt starka stöd.

Med vänlig hälsning

Jenny Björnsdotter Alge
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Tack för svar!

Man upphör inte att förvånas över hur byråkratiskt distanserad det är möjligt att låta när man talar om konstant dödande och lidande.

Jag antar att det bakom båda yrkesmänniskorna Göran Persson och Jenny Björnsdotter Alge finns riktiga människor som om deras familjer utplånades eller levde under konstant hot skulle ragera med oro och känsloutbrott - kontraproduktiva eller inte.

Jag finner i ert svar att det inte är något egentligt svar - bara ett upprepande av sådant vi redan hört regeringsrepresentanter meddela medierna och allmänheten.

Jag undrar:
Varför inför man inte en bojkott mot Israel om man vill öka trycket på deras regering och anser att den är huvudansvarig för krisen?

Vad exakt ska Arafat och hans män och kvinnor göra åt extremister och självmordsbombare i den nuvarande situationen?

Är det inte lika oacceptabelt att Israels armé värvar ungdomar som att palestinska extremister gör det? Kanske till och med än mer oacceptabelt med tanke på att det är en stat och inte enstaka extremister i det fallet samt att ungdomarna inte kan komma undan i samma utsträckning?
Vad tänker Sveriges regering rent konkret göra för att skynda på en lösning av krisen i Mellanöstern och för att öka trycket på Israels regering?

Jag finner ert agerande hittills i frågan skamligt både för socialdemokratin och Sverige.

Hälsningar
Lasse Franck


Om författaren

Författare:
Lasse Franck

Om artikeln

Publicerad: 09 apr 2002 09:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: