sourze.se

Legenden om Dracula

Dracula betyder Djävulen...

Det var en gång en far, en far som kallades Draken. Hans barn var sjuka i huvudet, det gick väl i släkten. Ett av dem föddes 1431 och dog 1476. Namnet var Vlad "Dracula" Tepes. Många tror att han bara är en myt, ett fantasimonster skapat av författaren Bram Stoker. Men så är inte fallet. Stoker inspirerades av den fruktade och blodtörstiga Dracula från Transsylvanien när han skrev sitt mästerverk "Dracula".

Den riktige Dracula var gift två gånger och behärskade under tre olika perioder stora delar av det nutida Rumänien. Som ung tonåring hamnade han och hans yngre bror i fångenskap hos turkarna. Det hela var faders förtjänst, han hade lite avtal och grejer på gång med turkarna och som pant och garanti för sin goda vilja lämnade han kvar de båda sönerna. Pappa kom aldrig. Dagarna blev till år och ut kom han ju, men vilken tid det tog! Det var nog under den här tiden som Draculas blodtörstiga natur kom till ytan, då fängelsevakterna försedde honom med möss och höns som han under grymma former torterade till döds. Hans bror, ja... han roade sig så att säga med andra män...

Dracula styrde sitt rike med järnhand. När han inte dinerade ute i fält av spetsade människor, så roade han sig med att mörda sin egen lokalbefolkning. Alltid hittade han någon rolig anledning. Det sägs att han en gång hade en älskarrinna ute på bygden. Av någon oförståelig anledning var hon mycket fäst vid Dracula - han ansågs förresten vara en stilig man med sin höknäsa och hängmustasch - och ville inte gärna att han skulle ha andra kvinnor än henne. Så nästa gång han kom på besök sa hon att hon var med barn. En lögn naturligtvis, men hon tänkte väl att det skulle hålla honom till henne. Hans reaktion blev inte alls den hon förväntat sig, han blev topp tunnor rasande! Som straff för att hon gått och blivit gravid skar han upp henne från
bröstet till vaginan. Hon dog, men han såg att hon inte bar på något barn och då tyckte han att hon var "förlåten".

Han hyste en förkärlek för att spetsa folk på pålar, antingen genom magen eller från skrevet och upp till huvudet. Gärna levande om det gick att ordna. Han tvingade män att äta sina hustrurs avskurna bröst och lät mödrarna se på medan han kokade eller eldade upp deras barn. Mycket ont kan sägas om Dracula, men fantasi rådde det ingen brist på! Inte konstigt att folket började tro att han var en vampyr, men om sanningen skall fram så var det inte han som drack blod, utan de fångar han tagit. En order om att dricka blod, ofta från någon personen ifråga kände, var inte alls ovanlig.

Men som tur var dog han till slut och såvitt jag vet behövde de inte köra någon påle genom bröstet på honom.


Om författaren

Författare:
Louise Larsson

Om artikeln

Publicerad: 08 apr 2002 13:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: