sourze.se

Sourzes policy

Sourze är inte lika snäva i bedömningen av offentliga personer. Här
förklarar vi varför.

Vad gäller Michael Lundahl har han glömt bort två viktiga svenska lagar: Yttrandefrihetsgrundlagen YGL och Tryckfrihetslagen TF. De säger att man inte kan censurera publicerbart material hur som helst. YGL och TF står över
brottsbalken när det gäller Sourze. Det spelar alltså ingen roll vad brottsbalken säger - för en publicist gäller TF och YGL.

Dock kan vi på Sourze ha interna regler som vi sätter upp för att hålla en viss nivå på inläggen. Därför har vi till exempel regeln om personpåhopp. Det är dock en missuppfattning att den inte gällde offentliga personer förut - det gjorde den nämligen. För det finns många texter som kan betraktas som personpåhopp, på exempelvis Percy Barnevik, Göran Persson, George Bush, Britney Spears, med flera med flera. Alla dessa personer har kallats diverse otrevliga saker på Sourze. Men där gör vi på Sourze en skillnad. De är offentliga personer och därför är vi inte lika snäva i bedömningen av vad som är personpåhopp på dem. Detta för att det snuddar för nära censur om man inte får kritisera makthavare och andra personer som påverkar många människor. En offentlig person är gränsdragningen. Det är svårt i dag, i
dokusåpa-samhället, när helt plötsligt en vanlig person som Robinson-Emma är en offentlig person tillsammans med personer som Usama bin Laden.

Det är svårt att dra gränserna. Därför ligger gränsen på "offentlig" och "icke-offentlig". Detta är ingen lag. Lagen säger att man får publicera att vem som helst är dum i huvudet. Detta är Sourze ställningstagande, och har alltid varit det, men nu står det förtydligat i våra regler som du ser när du ska publicera artikel. Läs mer om Sourzes uppdaterade publiceringsregler på "Min sida".

Sourze redaktion


Om författaren

Författare:
Ann Söderlund

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2002 12:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: