sourze.se

Skammens tid 2

USAs charader i FN

Efter mer än 50 år av konflikt, betecknar idag FN Israels ockupation som olaglig. Men några juridiskaförändringar som gör den mer olaglig idag än den alltid varit föreligger inte. Men omvärlden kan inte längre blunda för att även palestinier är människor med rättigheter och chans till överlevnad. Oförsiktiga krigshetsare som Ariel Sharon gör att övervåldet skiner igenom den israeliska propagandaridån och gör att konflikten blir svårare att negligera.

USA har blockerat palestiniernas rätt till mänskliga rättigheter genom att hela tiden lånat ut sitt veto i FN till Israel. Judiska intressen har inte bara styrt USAs utrikespolitik i Palestinafrågan utan i hela Mellanöstern.

En maktberusad Göran Persson som inte upptäckte Palestinafrågan förrän på 90-talet och saknade historiken, gjorde internationell karriär med förintelsekonferens ett arrangemang som med nykter syn numera helt runnit ut i sanden och ersatte det neutrala Sveriges granskande ögon på Israel med porslinsögon. I jantelagens anda skall vi inte ha för stora tankar om vår betydelse, men Görans oförsiktighet, neutraliseringen av Sten Andersson och Stockholmsgruppen öppnade för Ariels våldspolitik och som vi ser lett till förödande resultat.

USA som bestämmer FNs agenda tog initiativ till resolution om en palestinsk stat. Men resolutionen har inget att göra med några rättigheter för palestinierna utan är bara en gest främst riktad mot Saudiarabien i ett försök att skapa förutsättningar för USAs politiska och militära mål i regionen, främst mot Irak, ett mål som sammanfaller med Israels intressen. Israel ansåg resolutionen balanserad, givet eftersom den inte innehåller några detaljer eller tidsplaner och en försäkran om att när dessa kommer på tal åter fritt disponera USAs vetorätt för att förhindra resolutionens förverkligande om den i någon mening ej sammanfaller med Israels önskningar.


Om författaren

Författare:
Roland Svensson

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2002 13:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: