sourze.se
Artikelbild

Bojkotta världens äldsta dokusåpa!

Deras konflikt har man försökt och försökt lösa, men nej, media följer denna konflikt med ett stoooort intresse.
liksom i väntan på ett scooop. Men de oo:n de väntar på har uteblivit.

Bojkotta mellanöstern.

Ja, ni läste rätt. Jag tycker att mediebevakningen i mellanöstern är en ren föreningsrörelse, något som tidningarna bara tjänar på. De utbyter uppmärksamhet tillsammans med dom som bråkar. Intifadan och alla dessa rörelser, Hamas och såna extrema grupper vill ha uppmärksamhet. Och det har de fått, i världens meninglösa konflikt; Slaget om Israel.

Sedan 1948 har de bråkat länge dessförinnan också, men mer sedan andra världskrigets slut

Och inte bara bråkat, de har kostat omvärlden en massa pengar, tid. De har förbrukat folks kapital, ingen tror längre på fred därborta. Speciellt inte efter mordet på Yitzhak Rabin 1922-1995.

I Bonniers lexikon från 2001 står det:

"Israel
Medinat Yisrael republik i Främre Orienten vid Medelhavet, upprättad som judisk nationalstat 1948.
/.../
Historia
Om den tidigare historien se judendomen och Palestina. Tanken på ett judiskt nationalhem i Palestina framfördes av sionisterna i slutet av 1800-talet. Då Palestina erövrades av britterna 1917 fick man stöd för detta i Balfourdeklarationen samt garantier för en viss judisk invandring. 1947 beslutade FN om en delning av Palestina i en judisk och en arabisk stat.

Planen förkastades av araberna men godkändes av judarna, som 1948 utropade staten Israel med Tel Aviv som huvudstad, vilket ledde till Palestinakriget. I. erövrade de delar som tilldelats araberna. Jerusalem utnämndes till huvudstad 1950, internationellt betraktas dock Tel Aviv fortfarande som huvudstad. 1956 följde Suezkriget, 1967 sexdagarskriget ockupation av Gazaområdet, Västbanken, Golanhöjderna och 1973 oktoberkriget. Separatfred med Egypten 1979 efter Camp David-avtalet.

Israel har flera gånger attackerat Libanon, bl.a. 1982 då den palestinska befrielserörelsen PLO tvingades lämna Beirut. Intifadan, ett palestinskt uppror mot förtrycket, utbröt 1987, men först 1991 kunde fredsförhandlingar inledas mellan Israel och PLO. Gaza och Jeriko fick som ett första steg palestinskt självstyre 1994. Uppgörelsen med PLO har medfört starka motsättningar inom Israel med en rad terrordåd som följd; mordet på premiärminister Rabin 1995 utfördes av en judisk extremist, Yigal Amir. I maj 1996 förlorade Peres arbetarpartiet valet till Netanyahu Likud, vars politik försvårat fredsprocessen med PLO."

Många årtal, va?
Ja, det tycker jag också.

Deras konflikt har man försökt och försökt lösa, men nej, media följer denna konflikt med ett stoooort intresse.
liksom i väntan på ett scooop. Men de oo:n de väntar på har uteblivit. Istället driver de på och bevakar något som omvärlden tröttnat på. Låt dom bråka bara.

I samma lexikon står det om Palestina:
"Historiskt landområde vid Medelhavets ö. kust, mellan Libanon och Egypten. Omfattar delar av Israel, Jordanien och Syrien. P. bestod av landskapen Judéen i söder, Samarien i mitten och Galiléen i norr. Statsbildningar redan 1500 f.Kr. Israels stammar enades på 900-talet i Davids och Salomos storrike, som sedan delades i rikena Israel och Juda. De erövrades senare av en lång rad folk, assyrier, babylonier, perser, greker, egyptier samt av romarna 63 f.Kr. P. hörde till det östromerska riket till 637 då det blev arabiskt, 1099-1187 styrdes Jerusalem av kristna korsfarare. 1516-1920 ingick P. i det osmanska väldet.

Under 1:a vkr Balfourdeklarationen 1917 lovade Storbritannien att upprätta ett nationellt hem åt judarna i P. 1920 blev P. brittiskt mandatområde. Den judiska invandringen ökade, vilket ledde till konflikt med araberna. 1947 antog FN ett förslag om att P. skulle delas i en judisk och en arabisk stat utan att någon hänsyn togs till palestiniernas inställning. Israels självständighetsförklaring 1948 utlöste Palestinakriget 1948-49.

Israel erövrade stora landområden, Egypten besatte Gazaområdet, Jordanien Västbanken båda områdena återtogs senare av Israel. Ca 900 000 palestinier flydde. Den israeliska ockupationsmaktens mycket hårda metoder gjorde att den palestinska befrielsefronten PLO växte fram.

Flera krig har utkämpats mellan Israel och arabstaterna. Israel har starkt stöd i USA. Ett palestinskt uppror, intifadan, utbröt 1987. Fredsförhandlingarna på 1990-talet har lett till begränsat palestinskt självstyre i Gazaremsan och i vissa städer på Västbanken. Jfr Israel."

Intifadan pågår fortfarande idag. Jag lyfter inte ens på ögonbrynen när det står "39 döda i bombattack på Gazaremsan i natt" i tidningen. Jag bryr mig inte.
Jag har slutat. Jag är less. Det är folket i Israel också, där vet dom att de kan dö om en sekund eller imorgon. Och de bryr sig inte. Det är samma sak för oss svennar som får se bombattacker 5 minuter per dag på nyheterna. Förlåt, men när det dog tre stycken en gång så hann jag tänka; "Jaså, bara tre stycken idag..."

Men så stannade det upp i huvudet på mig:
- Herregud, tänkte jag. Hur kan jag tänka så!?
Men nu när jag reflekterar över det här, så tycker jag min reaktion var inte konstig. Många andra reagerar samma som jag. Tyvärr, Israel.

Vi har tröttnat.

Israel - landet som bildades 1948 har något som vi andra länder inte har: Världens äldsta dokusåpa. Den blodigaste dessutom läs: robinsonslakten på ormen och varanen och dylikt där deltagarna blir mördade. Sedan 1967 har Arafat deltagit frivilligt. Släng er i väggen, SVT och Robinson, Israel har den äldsta och längst pågående dokusåpan i världen.

Jag ber er i mediabranschen: BOJKOTTA MELLANÖSTERN-konflikten! Jag vet att Hamas och dessa organsationer lever på er; de får in folk tack vare er. Uppmärksamhet.

En självmordsbombares dag vore fel om jag sa "vardag": 15 minuter i rampljuset - sen sa det BOOOOM - sen får de 60 fruar i himmelriket.se: Usamas piloter versus WTC

Vila i frid, Andy Warhol. Du hade rätt, så rätt. Din 15 minuters-kändiskap-teori stämmer ännu mer idag.
Andy Warhol dog förresten samma år som Intifadan började sitt uppror. - 1987.

Jag säger:
- Stäng av kanalen!!!

Gör det du också.


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2002 13:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: