sourze.se

Är vi verkligen hetero?

Det snackas om att homosexualitet är onormalt. Visst är det det, men vad innebär "normalt"?

Citat taget från Nordströms svenska ordbok 1990: "Norm: allmänt godtagen regel för handlande eller tänkande ofta av social karaktär och ej nedskriven." Enligt samma bok är en normal människa: "någon som ej avviker från den grundläggande typen för företeelser i fråga, särskilt genom att överensstämma med genomsnittet."

Eftersom majoriteten av människor i dagens Sverige är heterosexuella, är homosexualitet någonting onormalt. Men det betyder inte att det är onaturligt, det betyder inte att homosexualitet är mer värt att ifrågasätta än heterosexualitet. Det finns nämligen som vi har upptäckt än ingen gen eller dylikt som bestämmer vår sexuella orientering.

För att förstå varför homosexualitet är onormalt kan vi ta oss en titt på det uråldriga patriarkatet och heterosexualitetens betydelse för det. Ett patriarkat är ett samhälle där männen styr och automatiskt står högre i rangordningen än kvinnan. Teorin är att hela konceptet med femininitet är utvecklat för att bekräfta maskuliniteten, alltså det aggressiva och initiativtagande: egenskaper som är nödvändiga om man vill inta en maktposition. Det är därmed också en utmärkt förklaring till varför starka och framgångsrika kvinnor är så fruktade. En "riktig man" behöver en "riktig kvinna", alltså är framför allt manlig homosexualitet oerhört hotande, eftersom det är manligheten som gäller för att gillas.

Om man ser saker från det biologiska perspektivet, kan man ju börja med att studera djur. Förvisso finns det inga homosexuella djur, men det finns heller inga djur som älskar på ett sexuellt sätt. Sex och kärlek är två olika saker eftersom det endast är människan och andra primater som är brunstiga året runt. Innebär kvinnlig homosexualitet att man dras till brunst och manlig att man stöts bort av det?

Människan är krånglig. Kan det helt enkelt vara så att vi är restrikterade av en heterosexuell trend? Är sexuell kärlek verkligen beroende av fortplantning? Är attraktion beroende på fortplantning? Det finns inga bevis för det. Det finns bevis för att män attraheras till kvinnlig könsdoft, däremot vet vi inte om dessa män var hetero eller homosexuella och så vitt jag vet har det inte heller gjorts några liknande test på kvinnor.

Om det finns endast en "riktig" könsorientering vet vi inte. Men hur vi än vrider och vänder på det, finns det ingen onaturlig sådan. Onormal kanske, men helt naturligt för individen i fråga.

Folk som säger att homosexualitet är onaturligt menar alltså egentligen att det är onormalt och att de känner sig hotade av det. Det finns ingen rationell anledning till att känna sig hotad. Ingen sexuell orientering är onaturlig och all manifestation mot homo- och bisexualitet är helt grundad i en totalitär indoktrinering som säger att heterosexualiteten och den idag stereotypiska familjen och dess värderingar är livsviktig för vårt samhälle.

Må så vara - men är det ett sunt samhälle vi lever i?


Om författaren

Författare:
Elin Adler

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2002 20:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: