sourze.se

Demokrati ingen självklarhet

Fundering som förstagångsväljare. Tar vi demokratin för självklart?

Jag är förstagångsväljare. Kommer att lägga min röst per post och skulle strypa mig själv om jag glömde. Nya erfarenheter har nämligen gjort mig rädd för att stora delar av svenska folket kommer att skita i det.

Situation ett:
Jag tittade på tv-programmet Barens lördagssändning härom veckan. Aschberg frågade deltagarna hur de skulle rösta. Av då cirka tolv kvarvarande deltagare var det två som konkret kunde svara. Jag vet att det är olagligt att kräva av någon att tala om vilket parti de röstar på. Men av deltagarnas lama "ingen kommentar" och "den dagen den sorgen" hörde jag inte ens antydan till att ha ett ställningstagande i bakhuvudet. Jag påstår naturligtvis inte här att Baren-deltagarna är representanter för svenska folkets politiska åsikter, Strix kan naturligtvis ha valt en grupp puckon som bara har "b-kändis min högsta dröm" i huvudet.

Situation två:
Jag läser kommentarer på Sourze syftar nu på artikel "Vega-lasange, med korv i". "Alla partier är i alla fall likadana, det är lika bra att skita i att rösta." Står kanske inte ordagrant men min tolkning.

Situation tre:
Många och åter många tillfällen då jag kommit på att Sveriges partipolik inte står särskilt högt i intresseforumet för många bekanta och halvbekanta.

Jag kommer fram till att faran med oss förstagångsväljare, och kanske även för de som röstat förut, är att vi tar demokratin alldeles för jävla självklart. Tar den förgivet. Den har ju alltid funnits så länge vi levt. Det där med diktatur, enmansstyre, och så vidare det händer inte här. Här har vi statsminister. Att det är vi som är lite delaktiga i vem det blir, det verkar också glömts bort. Partipolitik klassas som "inte så intressant, de babblar ju bara".

Jag är inte heller hundra på vilket parti jag kommer att rösta på men nästan hundra. Men jag kommer se till att vara det i tid.

Är lite småförbannad på partierna dock som inte verkar engagera sig i att få oss förstgångsväljare mer insatta. Men förhoppningsvis kommer det, eller...

Det är ju ett tag kvar, så jag hoppas partierna tar sitt förnuft till fånga. För - handen på hjärtat - de vet väl också att politik inte är vad unga har i huvudet hela tiden observera att jag inte syftar på alla? De fattar väl också att den satsningen verkligen behövs för att få fler att rösta? För de vill väl inte tappa en halv generations väljare?

Med risk för att vara tråkig radar jag upp två viktiga frågor:

1 Jämställhet.
Vet alla att feminism betyder jämställdhet mellan könen och inte att mannen och kvinnan ska byta plats i samhället? Jag tror inte det. Jag har allt för många gånger hört " Är du en såndär feminist?" Svar: Ja. Är inte du?

I klarspråk: Jag tycker att alla som inte tycker det är rätt att kvinnor har lägre löner borde kalla sig feminist.

2 Äldrevård
Som desperat sökandes efter sommarjobb fick jag jobb på ett äldreboende. Utan någon som helst utbildning eller erfarenhet blir jag placerad på en avdelning för senildementa. Jag jobbar två dagar med ordinariepersonal. Tredje dagen får jag veta att "idag är det du som har mest erfarenhet". Tolv gäster på hemmet behöver hjälp med att lägga sig att sova. Vi är tre tjejer som jobbar. Tre på tolv.

Jag gjorde ett jävligt bra jobb. Med det menar jag det bästa jag kunde efter min förmåga. Men jag hann inte med allt jag ville. Till exempel vara ett socialt stöd. Det var det sista att prioritera fast jag ville prioritera mycket.

Det fanns för lite personal. Jag är en av de få som inte kan bli skit-irriterad på personalen på Polhemsgården det gick alldeles för långt, det erkänner jag också, men tror att personalbrist spelade in mycket på missarna. Jag tror inte att de ville jävlas. Jag tror att tiden inte fanns.
Mer pengar! Mer personal!

Och : För en bestående demokrati behövs röster!

En undran: Kanske är det jag som är borta och missat det men... Var det inte EMU som skulle bli det första att rösta om i min årgång. Kommer ihåg det i bakhuvudet. "Det första ni kommer att få rösta om är ska Sverige gå med i EMU." Har det lagts på is? Kommer det att bli folkligt val? Eller är politikerna rädda att det ska bli samma resultat som det blev angående höger regel? Tacksam för upplysningar!


Om författaren

Författare:
Elin Mellerstedt

Om artikeln

Publicerad: 27 feb 2002 09:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: