sourze.se

Falska scheman för flickor, varför?

Läser i DN om falska scheman för flickor med utländsk bakgrund.

Läser i DN idag, eller om det var i går, vi har ju lite tidsskillnad mellan mej och Sverige.

Saxat:

Ett falskt schema, med några påhittade extratimmar, gör att trängda flickor kan få lite egen tid som inte föräldrarna vet om. Så kan skolan blir fristaden för flickor vars föräldrar vill att de ska uppfostras enligt hemlandets regler.

Slut på saxning.

Har inte skolan och svenska samhället mera pondus än så här?
Kan man inte helt enkelt schema lägga ämnet jämliket och humanitet på schemat och tala om för de som invandrar hit att så här är det i Sverige? Om man inte kan ge sina barn jämlikhet på grund av kön då ska man inte bo i ett land som strävar efter jämlikhet.

Om man flyttar till ett land som Sverige på grund av ekonomi, förtryck och jag vet inte vad då ska man inte få kunna välja bort jämlikhet för sina döttrar.

Man har intervjuat en del flickor som klagar på att dom inte får vara ute sent eller gå på skolfester, det fick inte jag heller fast jag är ursvensk och jag anser det inte vara skadligt att vara hemma i tid så länge det gäller både söner och döttrar. Det är faktiskt är lite slött i en del familjer med tider och regler.

Någon flicka hade haft kurator hemma för att be om hjälp men det gick inte som man hade hoppats.

Det har även hänt mej då jag som ursvensk tonåring och bad skolkurator om hjälp at kuratorn var tandlös och backade inför det jag behövde hjälp med och at det blev bara värre.
Det allvarligare är att en del faktiskt är rädda för at åka till sina ursprungsländer för att de kan bli bortgifta, det är en annan och allvarligare sak.

Sverige som ju är ett informationssamhälle, varför kan man inte redan vid vår gräns få information om hur det är i landet? Kan man få svenskundervisning så kan man väl få undervisning om hur det är i landet?

Om man vill bo i Sverige så ska man följa vissa grundregler inom jämlikhet för man har ju valt att flytta till Sverige och ska då vad jag tycker acceptera hur det är i landet och ge sina döttrar det man själv eftersträvat i ekonomisk trygghet och jämlikhet.

Ge ut ett litet häfte på hemlandets språk vid gränsen, vi har ju all samhällsinfo upptryckt om allt möjligt annat.
Den som flyttar in ska skriva under att den har läst och förstått.

Sen när det är skolresa eller gymnastik, eller vad det nu kan vara, så ska det inte gå att säja nej till det då skolan ska schemalägga denna aktivitet som ett led i elevens utbildning.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2002 14:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: