sourze.se

Föräldraledig - inte pappaledig

Ett jämställt föräldraskap är nyckeln till ett jämställt samhälle.

Väldigt mycket av de könsroller vi ser idag kan härledas till att det är kvinnorna som föder barn och tar det största föräldraansvaret. Det gör också att alla barn präglas på detta förhållande redan från början. Dessutom har det lett till att män som regel har en sämre kontakt med sina barn och att de ofta känner sig som sekundärföräldrar. Om vi istället kan få till ett föräldraskap där mannen och kvinnan delar på ansvaret kan man vinna väldigt mycket på en gång. Dels blir föräldraskapet inte en lika stor belastning för kvinnor som är aktiva i arbetslivet, dels får män en bättre chans till ett nära förhållande till barnen, män som har varit hemma och tagit hand om småbarn blir nog mer benägna att göra andra saker i hemmet, kvinnor som kunnat släppa ifrån sig makten och kontrollen över barnen till mannen har lättare att agera jämställt i förhållandet och familjen, barn som vuxit upp med nära kontakter till båda sina föräldrar blir nog mer hamroniska och framförallt uppfostras nästa generation i en mer jämställd anda.

Detta är givetvis inget som kan göras över en natt, men några saker kan man tänka på redan från början. Dels är det viktigt att tala om föräldraledighet och föräldraskap istället för mamma- respektive pappaledighet och så vidare. Det är bara ord, men det visar ändå på att det skulle vara en skillnad mellan det ena och det andra. Det skulle göras lättare att dela lite mer flexibelt på ledigheten och det borde finnas möjlighet för båda föräldrarna att kunna vara lediga samtidigt om man vill det antalet dagar ska givetvis vara samma. Detta för att möjliggöra för mannen att kunna vara ledig tidigare även om kvinnan fortfarande ammar. Det är viktigt att han får vara med från start. Alla BB borde kunna erbjuda mannen att stanna över natten så att han får ta ansvar för att gå upp på nätterna med en gång.

Det måste bli lättare för män att vara föräldralediga. Det kan antingen ske genom att fler företag aktivt antar en policy om att det är bra att vara föräldraledig samt att chefer föregår med gott exempel. Fler föräldralediga män måste synas i det offentliga samhället. De pappor jag känner som varit föräldralediga brukar beskriva detta som den bästa tiden i deras liv. Det borde förmedlas till andra män så att de vågar ta steget.

Jag tror egentligen inte att det främst är ekonomiska problem som gör att kvinnan oftare är föräldraledig, men givetvis finns detta med som en aspekt. Föräldraersättningen måste höjas så att det ligger i lagom nivå med medellönen för både män och kvinnor. Ofta hör man däremot att kvinnor inte vill släppa ifrån sig föräldradagar om de inte måste utan gärna är hemma hela tiden. Här måste också attityderna förändras så att fler kvinnor vågar släppa greppet. Det finns en sorts föreställning om att man inte är en bra mamma om man inte är ledig ganska länge och den föreställningen måste arbetas bort. Överhuvudtaget är det ett problem att så mycket av en kvinnas värde definieras av hennes moderskap, medan samma sak inte gäller för män. Män ska gärna ha barn, men de behöver inte vara bra pappor som tar ett stort ansvar för familjen annat än ekonomiskt för att anses vara bra människor. En kvinna som skaffar barn och som sedan ändå satsar på karriären anses däremot suspekt.

Förändringar av det här slaget tar ofta tid, men det betyder inte att vi kan ge upp. Snarare måste man kämpa desto hårdare för att det verkligen ska hända något. Och gärna själv föregå med gott exempel.


Om författaren

Författare:
Susanne Gräslund

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2002 15:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: