sourze.se
Artikelbild

Åldersgränser - en blindtarm

Vi missar det egentliga problemet.

Jag har diskuterat länge och väl med machokillar som tror att de vet allt. Kvinnor är inte speciellt diskriminerade, säger de. Feminism är onödigt; eller det ska iallafall inte heta feminism, det är taskigt mot männen. Vi män är också förtryckta, vi är också diskriminerade, titta bara på Åldersgränserna på Krogen.

Stackars stackars killar, säger jag bara.

Jag hade gärna struntat i att gå på krogen ifall jag hade fått lika möjligheter som en man att göra allt annat i livet. Vad är viktigast; 18 vs 21 år på krogen, eller 18000 vs 21000 kr i lön? Ska vi inte debattera om varför det är gratis för tjejer att ringa till Heta Linjen också? Jävligt orättvist det där.

Folk tror på allvar att efter flera tusen år av liv i ett patriarkalt samhälle så har det plötsligt vänt och allt är helt jämlikt, eller åtminstone så jämlikt det kan bli om man tar hänsyn till könens ojämlikhet. Många killar använder just åldersgränserna på krogen som ett bevis för att jämlikheten mellan kvinnor och män har kommit ikapp, och att vi nu diskriminerar dem lika mycket som de diskriminerar oss. Diskriminering är ett uttjatat ord. Det handlar inte om att diskriminera, det handlar om en snedvriden syn på män och kvinnor överhuvudtaget.

Åldersgränserna är egentligen inte ett problem i sig, de är ett symptom på ett problem. I samhället finns sedan länge en starkt förankrad tro på att män och kvinnor är helt olika varelser. Denna tro gynnar egentligen inte någon, men att förneka att det kvinnliga könet har varit speciellt utsatt är ett tecken på otroligt bristande uppmärksamhet. Att hävda att denna utsatthet har försvunnit totalt är bara dumt.

Jag kan absolut inte se någon anledning till att unga killar inte ska få komma in på krogen. Jag ser inte någon skillnad mellan könen på den punkten. Åldersgränserna på krogen måste bara vara en rest från ett gammalt förlegat samhälle som vi glömt att ta bort. Som en blindtarm ungefär.

Det gamla förlegade samhället är obehagligt närvarande.

Uppenbara fel som åldergränser på krogen ska inte ens behöva debatteras, de ska bara bort. Visst är det synd om killar som inte kan gå på krogen med sina flickvänner eller tjejkompisar, och det är sjukt att könsskillnader ska finnas oavsett vilket kön det är som gynnas. Men vi måste samtidigt arbeta för att få bort det grundläggande problemet.

En blindtarm är rätt lätt att operera bort när den börjar göra ont.


Om författaren

Författare:
Anna Maria Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 10 feb 2002 10:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: