sourze.se

Lovsång till mannen

Johan Ehrenberg är fördomsfull.

På ytan är det en progressiv artikel. Men egentligen är den djupt konservativ. Jag talar om Johan Ehrenbergs artikel i Aftonbladet den 30 januari, där han skriver om "feminism, manschauvinism och Schyman". Johan Ehrenberg gör där ingenting annat än att försvara en massa fördomar om mannen, genom att hålla med Schyman i allt hon sa i sitt omtalade "taliban-tal" på v-kongressen nyligen. Det för inte könsrollsdebatten en millimeter framåt, snarare tvärtom.

Jag ser det som en dubbel bestraffning, riktad mot mannen; antingen är han inte feminist och är då helt självklart en skitstövel. Eller så är han faktiskt feminist - men fortfarande en sexist och manschauvinist. Jo, så skriver Ehrenberg.

Nu när även vänstergurun Johan Ehrenberg slagit fast att männen är svin, som vägrar släppa fram kvinnorna och egentligen inte vill ha jämställdhet, måste det ju vara så. Eller?

Men jag blir bara så trött. Varför denna ständiga svartmålning av mannen, som bara föder bitterhet och utanförskap hos de män som faktiskt bryr sig om de här frågorna? Varför kan ingen någon gång säga något positivt om mannen, som existensform?

Jag tar gärna på mig det, med risk att sticka ut hakan - för jag tror inte att den här könskampen gör något gott för jämställdheten över huvud taget.

Alltså, här ett improviserat lovtal till mannen:
Det är underbart att kunna få erektion. Det är underbart att vara man och få älska en kvinna, om man är lagd åt det heterosexuella hållet vill säga. Det är underbart att vara en intellektuell man och samtidigt stark därmed inte sagt att jag själv är speciellt stark rent fysiskt!

Det är mindre kul att vara en arbetslös och utfattig man, i ett utpräglat konsumtionssamhälle som vårt.

Det är underbart att vara en fredlig man, som ändå vet vad han vill. Det är underbart att vara en man som varken misshandlar, slår eller våldtar. Det är inte så illa att vara man, en man som tror på jämlikhet.

Men jag kallar mig inte feminist längre - det loppet är kört. I stället vill jag förändra bilden av mannen, förändra mig själv i detta samhälle.


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 08 feb 2002 14:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: