sourze.se

Stridspittar ja tack!

Värnpliktsarmé som vi har idag hör svunna tider till. Inför yrkesarmé!

Jag var på mönstring förra veckan. Såg molokna killar. Det var så många som inte ville vara där. Som ville jobba, plugga och spela golf i stället för att göra lumpen. Några dök inte upp. De blev efterlysta och hämtade av polisen.

Finns det någon som på allvar tror att en yrkesarmé kan vara en fara? Att den skulle locka till sig löst folk som skjuter vilt omkring sig och har hemliga planer på att störta landets styre?

Det har aldrig i världshistorien förekommit att en yrkesarmé gjort revolt i ett demokratiskt land. Däremot finns det exempel på kommunistiska och fascistiska stater med värnpliktsarméer där militären haft alldeles för mycket att säga till om. Sovjetunionen är ett exempel.

Två av världens största demokratier, USA och Storbritannien har yrkesarméer. I dessa båda länder lockas de värnpliktiga med god lön, betald skolgång och olika förmåner. Att tillhöra armén är meriterande som arbetslivserfarenhet och har hög status. Från och med 1 februari i år har även den franska armén skrotat värnplikten och är på väg att skapa en yrkesarmé. Italien avskaffade förra året den allmänna värnplikten och ska inom sju år ha byggt upp en yrkesarmé. Spanien avskaffar sin allmänna värnplikt 2003.

Att tas ut med tvång för plikttjänstgöring är en stor frihetsinskränkning vilket inte minst märks på motståndet. Mobbning, sno vapen, misshandel och olycksfall är vardagsmat i lumpen. Allt fler svenska ungdomar gör sitt bästa för att slippa värnplikten. Spelar dumma i huvudet och halkar på motionsbandet. Känns meningslöst på något vis.

Förtroendet hos allmänheten skapas genom att soldaterna är välutbildade och väl tränade för sina uppgifter. Något som bara går att genomföra med en yrkesarmé.

LO:s avtalssekreterare Hans Karlsson har sagt i en intervju att risken är om vi inför yrkesarmé att vi till slut får rekrytera militärer i landets fängelser. Detta argument att armén inte skulle kunna hitta folk att fylla platserna med är lika hållbart som att säga att en nybyggd däckfabrik i Gislaved inte skulle kunna hitta anställda. Armén blir som vilken arbetsplats som helst med de löner och förmåner som krävs för att locka dugligt folk. USA och Storbritannien har inga som helst problem med att hitta folk till sin militär.

Vi har dessutom andra sorters krigföring idag. Ett antal försvarspolitiker hävdar i en debattartikel SvD 20/11 01 att de allvarligaste hoten ligger i skärningspunkten mellan avancerad kriminalitet och krig. Det är inte mängden soldater som räknas längre utan kunskap om tekniska vapensystem och terrorism. Våra soldater som ligger inne i snitt 10 månader kommer att bli "kanonmat"!

Några experter hävdar att vi i framtiden lämnar det nationella försvaret och går mot de internationella uppgifterna. Någon annan framför visioner om att ett krig i cyberrymden kan bli verklighet. En tredje hävdar att samhällets sårbarhet är den största säkerhetspolitiska utmaningen. Oavsett framtidsscenario är yrkesarmé den enda lösningen.

Regeringens proposition 2001/02:10 "Fortsatt förnyelse av totalförsvaret" inleds som följer:
"Det svenska försvaret är inne i en förändringsfas som innebär en ominriktning och en av de största reformerna som genomförts i modern tid på försvarsområdet. Denna proposition är en fortsättning på det förändringsarbete som riksdagen beslutade om våren 1999 och våren 2000".

Läs det stycket igen om du vill bli förvirrad och beklämd. Vad menar de? Vad får Sverige för 40 miljarder om året?

Under 2002 ska Pliktverket mönstra 53 550 ungdomar och skriva in dem som klarar kraven för värnplikt eller civilplikt i det antal som totalförsvaret behöver. I år gör ungefär 15 000 allmän värnplikt, vilket innebär att det är mindre än en tredjedel som faktiskt gör sin tjänst. Det är ännu större risk att fel folk lockas till militären i ett land som har värnpliktsarmé. Vid mönstringen idag samtalar den mönstringsskyldige med en psykolog i fem minuter. Alla får vapen i handen.

Krig är alldeles för allvarligt för att hanteras av amatörer.


Om författaren

Författare:
Anna Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2002 14:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: