sourze.se
Artikelbild

Frihet att döda

Anna Kinberg har inlett valåret med att försöka plocka politiska poänger på temat "invididens frihet".

Annas artikel om rökförbud på krogen och hennes försök att propagera för den moderata politiken haltar pinsamt mycket.

Att vinkla det så att det enbart är Lars Engqvist personliga vendetta gentemot rökningen som står bakom ett förslag att förbjuda rökning på krogen from år 2004 är infantilt. För inte alltför länge sedan överlämnades över tiotusen namnunderskrifter från människor som är för ett rökförbud, till regeringen. Tidningen Kupé gjorde en undersökning där en tredjedel var positiva till totalt rökförbud på krogen, och en majoritet ville ha särskilda rökavdelningar till skillnad från idag när det finns särskilda ickerökaravdelningar.

Vidare visar Anna sin storsinthet genom att hävda att "Själv skulle jag aldrig föreslå eller ens rösta för förbud mot vissa klädstilar, ringsignaler eller TV-program." Så nobelt. Vi är ju alla mycket medvetna om hur otroligt farliga vissa klädstilar är för omgivningen. Man får säkert både den ena allvarliga cancersorten efter den andra av dåliga tv-program.

Jag är för individens frihet, så länge inte personen utnyttjar sin frihet på ett sätt som skadar mig. Rökning gör just det. Passiv rökning dödar. Hjärtat börjar ta skada efter 30 minuter i väldigt rökiga miljöer. Jämförelsen här bör vara att det är förbjudet att pinka i dricksvattnet, inte huruvida en klädstil eller ringsignal på mobilen borde vara det.

Anna tror också att en bransch som är väldigt drabbad av svartjobb, pengatvätt och skattebrott kommer sanera sig själv på arbetsmiljöfronten. En vacker tanke, och samtidigt oerhört naiv.

I Kalifornien, där ett rökförbud på krogar och restauranger funnits ett tag, var debatten ungefär densamma. Individens frihet att förgifta andra åberopades, och olyckskorpar ojade och stönade över förluster för krogägarna när folk slutade gå ut. Man följde upp hur det väl gick för krogarna i Kalifornien, och man kan konstatera att försäljningen inte påverkades alls av rökförbudet!

Anna hävdar vidare att det finns rökfria alternativ, men jag är övertygad om att Anna inte kan hitta en enda nattklubb som är rökfri. En och annan restaurang eller café, visst. Möjligen också någon enstaka krog. Men inte en nattklubb.

Jag citerar en okänd person: Att ha en rökfri avdelning på krogen är som att ha en pissfri avdelning i simbassängen.


Om författaren

Författare:
Micke Kazarnowicz

Om artikeln

Publicerad: 01 feb 2002 13:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: