sourze.se
Artikelbild

Mitt liv som döv

- Är lika med ett liv med bråk med myndigheterna.

Såhär har min dag varit:

Vaknade 8.50, börjar 9.35.

Jag brukar gå från min lägenhet till skolan på 10-15 minuter. Men idag tog det 25 minuter! Kom fram 10-15 minuter sent. Halt ute som fan, kunde nästan ha tagit skridskorna!

Dessutom hade jag ett hett telefonsamtal med tolkcentralen, om tolkbeställning till helgen i Göteborg. De har jävlar i mig en jävla byråkrati.

Jag ringde för två veckor sedan och beställde tolk. Uppgav tydligt och klart att jag skulle ha tolk för skoltidningen, alltså beställer jag åt skolan och mig själv. De fattade det. Till en början.

De frågade efter mitt personnummer, ja som vanligt tänkte jag och sa det. De skulle framföra det till Göteborgs TC.

Men i fredags ringde en ansvarig vid TC i Örebro att hon ville prata med mig på autosvararen. Jag ringde igår, på måndagen. Fick veta att de hade tittat på beställning och fått för sig att vidarebefordra till MIN hemkommun!? UPPSALA!? Jag pluggar i Örebro och har alltså rätt att beställa tolk från Örebro också, dessutom var det för skolans räkning.

"Ja, men vi tittade på ditt personnummer och upptäckte att du är skriven i Uppsala..."

Så fan heller, jag blev förbannad. Dessa regler ska inte finnas! Jag vet att de ska använda pengarna där jag "bor"
men den gången beställde jag tolk FÖR reprensentation av min skola.

Nu var jag förbannad. De hade alltså hängt upp sig på mitt personnummer och totalt glömt bort VARFÖR jag beställde tolk via Örebro Tolkcentral.

Nu är måttet rågat, tycker jag.

Från och med nu ska man fan beställa tolk vart man vill och det ska gå smidigt till och betalningssystemet måste tillfredställa ALLA. Inte konstigt det är tolkbrist och allting.

Men jag som döv ska kunna beställa utan att få problem med BESTÄLLNINGEN. Då är det INTE konstigt att det blir så jävla konstigt. Jag som studerande på en annan ort drabbas mest liksom, jag bor här i Örebro tillfälligt.

Och då ska man skriva sig in i varenda kommun bara för att kunna ringa lokalsamtal till tolkcentralen? Helt vansinnigt! Det bor mellan 10 000 och 15 000 döva i Sverige och pengarna ska räcka till allihopa. Och då menar jag ALLA.

Värmland får 2,3 miljoner i tolkunderstöd för 30 döva, Örebro har många fler som behöver tolk och får bara 4 miljoner. Stockholm har ungefär lika många döva som Örebro, tror jag, och får 15 miljoner.

Men tillbaka till själva beställningen. Den och dess byråkrati gör det helt omöjligt för oss att få tolk smidigt. Det finns för många olika sektioner, universitets- skole-, vardags-, jourtolkar som ska tas till hänsyn, alla dom har olika budget.

Det går väl för fan inte att tänka så, att mäta ut hur mycket döva behöver. De mäter efter befolkningsantalet i staden, inte efter hur många döva det finns. Sätt bara pengarna där det behövs. Vore mycket lättare!

Men imorse blev det så att Örebro TC skickade över beställningen IDAG till Uppsala. Alltså hade de funderat på hur de skulle göra i en och en halv vecka. Och jag behöver tolk till helgen. Ja, NU i helgen. Jag är rädd för att jag inte får tolk, eftersom nu är det "sista minuten" och det kan vara så att jag inte får tolk och INTE kan hänga på UNG Media 2002-seminariet. Trots att jag är chefredaktör och vill hänga med får jag inte det nu vet vi ju inte i nuläget, men tänk er in i situationen.

Och jag kommer inte att bli glad om jag inte får tolk. Men även om jag får det kommer jag att skrika efter en smidigare beställning av tolkar - då blir mitt liv inte så tidsödande.

Här har du ditt liv - du får jaga och jaga tolkar men du får inte det. Det är en del av mitt liv som döv, att slösa min tid med att bråka med myndigheter som tolkcentraler.

Dra åt helvete, byråkratin vid landstinget och sånt! Det är inte demokrati.

Vi ses.


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 29 jan 2002 16:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: