sourze.se

Fördöm invandrares kvinnoförtryck

Vi ska fan inte ha respekt för andra kulturers fel.

En av mina närmaste vänner är kurd. Det är på uppdrag av henne jag skriver den här artikeln, hon har läst igenom och godkänt den, och under stora delar av arbetet suttit bakom axeln på mig och dikterat. Ha det i åtanke innan ni kallar mig rasist.

De allra flesta kulturer i världen är baserade på ett patriarkat. Kvinnor har överhuvudtaget inte setts som myndiga förrän början av nittonhundratalet. Vi har lämnats som tillhörigheter från våra fäder till våra makar utan större möjligheter till att själva påverka situationen i så lång tid att delar av vårt invanda sociala beteendemönster inte längre ifrågasätts.

Genom gynsamma omständigheter har kvinnans frigörelse kommit längre i västländerna än i de allra flesta andra länder i världen. Kristendomens reträtt och liberalismens intåg i samhället har, i kombination med två stora krig som krävt arbetsinsatser från kvinnornas sida, lett till att jämlikheten mellan kvinnor och män tagit ett stort steg framåt. Så är inte fallet i alla länder.

Allting som åstadkommits i västvärlden är inte bra, men vissa saker är faktiskt det. Vi är ännu inte nära ett helt jämlikt samhälle, men vi är närmare än många andra. Det ska vi vara förbannat stolta över. Vi ska absolut inte acceptera eller respektera kvinnosynen i andra länder med ursäkten att det är en del av deras kultur. Att missionera ner hela världen med ett feministiskt budskap är inte möjligt ännu, men det minsta vi kan göra är att vägra acceptera kvinnoförtryck i vårt eget land. Inte under några omständigheter.

Mordet på Fadime är inte en isolerad händelse. Invandrarflickor i Sverige förföljs och förtrycks på liknande sätt om och om igen. Att mörda för sin heder är visserligen extremt, men andra former av förtryck är inte ens ovanliga. Att säga att det hela inte har något med kultur att göra är en ren lögn, och att säga att det är extremt ovanligt är bara brist på respekt för otroligt många unga kvinnors lidande. Andra kulturer har en annan kvinnosyn, och den kvinnosynen är ingenting vi bör acceptera. Svenska flickor blir faktiskt inte skjutna i huvudet för att de inte lyder sina fäder.

I kurdisk kultur finns en stark känsla av heder och en stark hierarkisk indelning. Släkter som i generationer har varit hederliga och goda medborgare enligt seden har hög status, och alla ser ner på släkter som ligger långt ner i hierarkin. Allmän ohederlighet, samt kvinnors odiskreta relationer och olydnad mot sina fäder kan leda till att en helt släkt sjunker i status. Det är faderns ansvar att se till att inte detta händer.

Fadime gick medvetet emot dessa traditioner, och ville bryta sig loss. Enligt kurdisk tradition är detta praktiskt taget pappans fel, han har misslyckats, och förväntas att rätta till sitt fel. Visserligen är mord ett extremt sätt att rätta till sitt fel på, men samma mentalitet är otroligt vanlig.

En flicka som blev sexuellt utnyttjad av sin farbror som barn ses som värdelös. Hennes tvillingsyster kan få pojkvänner, blir respekterad och hyllad, även mannen som utnyttjade hennes syster kan få respekt. Men flickan, offret, är nedsmutsad i resten av sitt liv. Orättvisare behandling kan jag inte tänka mig.

Viktigt att veta är dock att hela hedersbegreppet kan fungera jättebra i vissa fall, så länge fadern är snäll och inte speciellt konservativ, men fältet lämnas alldeles för fritt för egna tolkningar.

Alla kurdiska män är inte benägna att skjuta ihjäl sina döttrar, långt ifrån. Det är inte det jag vill säga, och jag vill inte på något sätt ge rasister vatten på sin kvarn. Fadimes fall var extremt, men även de icke-extrema fallen måste bekämpas. Könsdiskriminering liknande denna är inte heller någonting specifikt för kurder, utan förekommer i stora delar världen, mer eller mindre uttalat.

Men så länge vi blundar för de problem som finns i andra kulturer kommer fler unga kvinnor att råka illa ut. Att ursäkta någonting med kulturella skilnader är ren diskriminering. Ingen ursäktar nazister, ingen ursäktar djävulsdyrkare. Ingen skulle ursäkta mig ifall jag höll människooffer till gudarna offentligt och sa att det låg i min gamla vikingakultur. Kvinnoförtryck i andra kulturer finns, det är otroligt vanligt, och vi ska fan inte hålla käften om det för att undvika rasism. Det är inte värt det.

Eller för att citera min kompis: "Jag ser hellre att hela Sveriges befolkning har fördomar om mig än att fler flickor råkar ut för sådant här."


Om författaren

Författare:
Anna Maria Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 26 jan 2002 21:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: