sourze.se

Dold rasism

Linda Belanner har både rätt och fel i sin ledare den 23 januari.

Linda Belanner har rätt i sin ledare den 23 januari. Fadimes pappa höll i pistolen men fler stod bakom traditioner, släkt och så vidare. Bakom honom stod också det svenska manssamhället, för vi har inte gjort tillräckligt för att skydda henne. Vi tillåter exempelvis barnäktenskap bland invandrare med hänvisning till att vi respekterar deras traditioner. I själva verket stödjer vi mäns makt över kvinnor när vi gör sådana saker. För en orsak till barnäktenskap är kontroll av kvinnors sexualitet. Garanterad jungfrudom finns inte, det är dock större chans att hon är jungfru om hon gifts bort innan hon börjar intressera sig för sex av egen kraft.

Linda har också fel i sin ledare. För Fadimes far har själv hela ansvaret och hela skulden av att han dödade sin dotter. Han kan inte skylla på traditioner, släkt eller att han är uppfostrad så. För det gör inte alla andra kurdiska pappor, de får som alla andra föräldrar tappert finna sig i att deras barn inte gör som de vill. Och de älskar sina döttrar trots det, eller på grund av det. Dessutom ändrar människor värderingar, det går inte att undvika. Man kan inte undvika att påverkas av dem man älskar när de ändrar sina värderingar. Man har också svårt att undvika den offentliga debatten. Debatten som nu följer kommer att sprida sig bland de människor som vi stämplat som människor med herderskultur och påverka dem. Påverkan kommer att vara till det bättre, det är min övertygelse.

Fadimes familj verkar på mig inte ha varit någon vanlig kurdisk familj. Linda säger att det finns 82 000 kurder i Sverige. Om Fadimes familj vore medelsvensson bland kurder i Sverige borde dottermord vara mycket vanligare än vad som märkts hittills. Jag misstänker att något inte redovisats i media gällande familjen.

Ett problem med den debatt som nu följer är att den skyler det verkliga problemet. Att vi alla bor i ett manssamhälle som ger män rätt att ha makt över kvinnor.

Vi "fullblodssvenskar" kan påstå att detta inte gäller oss utan bara "bondlurkar" från Turkiet och blunda för att "svenska" kvinnor mördas av sina "svenska" män, typ en 1 per vecka. Tragedin för Fadime och hennes familj är monumental. Jag tycker också att det är tragiskt att det vi alla borde lära oss av detta kan försvinna i väl dold rasism när vi gör problemet knutet till en kultur "vi" inte känner.

Det vi istället borde ta fasta på är likheten med det förtryck som vi redan har här.


Om författaren

Författare:
Tomas Åkerlund

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2002 17:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: