sourze.se

Yttrandefrihet till varje pris?

Iden om total yttrandefrihet är vacker, men naiv när den förespråkas på det sätt som gjorts i kommentarforumet runt artiklarna i det här ämnet.

Helt riktigt så baseras ju många resonemang på extremfallet nazism. Det är ju genom att gå till extremer som man verkligen kan testa idéer och det är i det här läget som naiviteten blir uppenbar. Det finns många som anser att till och med lagen om hets mot folkgrupp är en oacceptabel inskränkning på denna fantastiska rättighet. Det som jag tycker fallerar är förespråkarnas bristande insyn i vanlig enkel verklighet.

Ni säger att nassarna borde få säga vad dom vill. Det är deras rätt och ingen kommer ändå att lyssna eftersom de inte har argument som håller i en debatt. Där faller det omedelbart. Det finns inte utrymme för debatt med en motpart som de svenska nynazisterna. De anser sig vara förbjudna på grund av sina åsikter, men sanningen är ju den att det är deras handlingar, som går hand i hand med åsikterna, som är förbjudna.

Kom igen nu alla präktiga förespråkare för den totala yttrandefriheten. Ska nazisterna få skrika vad de vill så länge de inte stampar ihjäl någon? Ska KuKluxKlan få köra sina lussetåg så länge de inte hänger upp negrer i träden? Ska man sluta anmäla Radio Islam för hets mot folkgrupp eftersom det ändå bara är ord? Vore verkligen ett förbud mot revisionismen fel?

Sedan finns det många med en ohejdad tilltro till öppen debatt som motmedel mot samhället mörkare grupperingar. Vad hjälper era välformulerade debattfloskler mot stålhättekängor och terror mot dig och dina vänner? Är du beredd att dra på dig en liten entusiastisk terrorapparat bara för att inte låta skinnskallarna vara oemotsagda?

I delar av landet, jag bor i en av dessa, lever fortfarande klickar av det gamla gardet nassar kvar. Dessa killar använder sig inte av ordets makt och ej heller pennans. Ord och pennor bidrar sällan till sjukhusvistelser som annars är en relativt vanlig konsekvens av att gå i klinch med dessa individer. Ska vi dessutom tillåta att deras vidriga livsåskådning utan inskränkningar ska få skanderas ut i samhället?

Sanningen är den att Ni kommer antagligen inte att gå i debatt med nassarna vid ett tillfälle när det verkligen behövs. Visst finns viljan och tanken om vad som är rätt och fel, men ska vi verkligen behöva riskera våra vänner och familjer på grund av att yttrandefriheten kräver att alla möjliga åsikter ska släppas fria i landet?

Gör er inga illusioner, gör ni er verkligen ovänner med nynazister så är det deras specialitet att utöva terror som debattmedel. Visst går det oftast bra och efter ett par dagar på sjukhus kan man åka hem igen men omfånget av vad de underbegåvade våldspredikarna kan hitta på är skrämmande. Misshandel är ett gammalt känt knep, men vet ni verkligen vad ni sedan har emot er i en rättssak efter att ni gjort er anmälan som laglydiga medborgare. Inser ni vad det kostar er att gå till rätten mot en nasse i en stad där dessa finns etablerade? Eller tror ni att det bara är på film?

Jan Guillou fick en gång frågan om det finns problem som inte går att lösa på något annat sätt än med våld. Hans svar var kort och gott: "Ja". Jag håller med honom fullständigt och anser att resonemanget går att använda i det här fallet med. I undantagsfall måste vi våldföra oss på yttrandefriheten bara för att den ska fungera.

Är ni verkligen så naiva att ni tror att nazism och andra hatbaserade ideologier skulle självdö om de bara blev tillåtna att förespråka. Förstår ni inte den enorma lockelsen det innebär för vissa individer att ansluta sig till dessa samfund för att på ett enkelt sätt känna sig trygg och mäktig? Ofta svaga individer som i en grupp känner sig starka kan vara ohyggligt farliga. Det måste man förstå.

Jag säger inte att man ska blunda för problemen och tiga ihjäl dem. Jag bara tycker att vissa företeelser ska bekämpas med alla till buds stående medel. Lagen och utbildning är två ypperliga hjälpmedel och det vore enligt mig vansinne att försvaga detta genom att av ideella skäl skriva om lagen för att ge total yttrandefrihet.

Total yttrandefrihet som enbart för något positivt med sig tror jag bara är en dröm på samma sätt som tonårspunkarnas fantastiska anarki. Dröm på grund av att om det skulle fungera så skulle det innebära att människan i grunden är god. Tror ni verkligen det?


Om författaren

Författare:
Krister Hallberg

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2002 09:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: