sourze.se

Tjocka släkten menar allvar!

Föga anade Ali Fegan att hans rubrik skulle bara dagar efter hans ledarspalt passa in i ett helt annat ämne: Hedersmord.

Hedersmord.

Ett ord som vi svenskar inte är väl bekanta med, men på senare tid, speciellt på 90-talet fram tills igår natt begåtts några såna mord. Jag som Uppsalabo men pluggar för närvarande i Örebro, blev orolig när man såg på Text-TV för två dagar sedan, att en vakt sköts ned utanför ICA MAXI i Stenhagen, där det bor många invandrare. Har vänner som bor där. "En 21 åring" stod det, och jag blev orolig direkt, eftersom en av dom var 21 år. Men han jobbar inte som vakt. Jag pustade ut.

Men, igår, kl 23 nångång kollade jag in på Aftonbladets hemsida, och det var senaste nytt: "MORD I UPPSALA. UNG KVINNA SKÖTS NED".

"Inte nu igen" tänkte jag. Men det här var inget vanligt mord, ingen kriminell uppgörelse. Det är något som är helt snedvridet, sjukt, förnedrande för kvinnor som valt att leva med en kille de älskar. Också för killen, som också älskar henne. Har ni tänkt på det?

Speciellt med ett hedersmord är att en kvinna som mördas av nån släkting pga av hon blivit kär i en som är av fel bakgrund. Eller religion. Eller rent av vanärat familjen. I detta fallet var det brorsan som hade hotat henne långa perioder, men fadern som gjorde det slutgiltiga: nån gång igår klockan 22 gick han hem till mamman, systern till Fadime. De öppnade först inte. Men andra gången han kom öppnade de. Då sköt pappan henne. I huvudet, mamman och systern chockades svårt och fördes till akademiska sjukhuset.

Hedersmordet var ett faktum. Hon har kämpat, gått ut i medierna och skrikit. Jag tror hennes död betyder mycket för vad som händer nu härnäst, för de kurdiska och övriga kvinnor som riskerar att bli uteslutna av släkten på grund av kärleken men inte minst för det svenska rättväsendet; det har varit ovanligt och svårt för advokaterna att ta hand om sådana frågor i och med att kvinnorna inte vågar anmäla männen.

En utredning om sådana saker tycker jag är rimligt, och lagstiftning som är tydlig och klar mot hedersmord är något jag vill se inom kort, för i Sverige är ett jämställt land med många olika slags kulturer och religioner. Men om det ska vara jämställt och att det står klart och tydligt i lagen här, så måste alla följa den.

Vad är det för fel på oss svenska killar? Får vi inte bli kära i era döttrar, medan era söner får välja själva? Det är både ojämlikhet och en sorts familjrasism.

Man kan säga att papporna och bröderna i familjerna är rasister. De vill ha en "ren" dotter/syster. Men vad är "renlighet" egentligen?

En form av rasism, som är direkt kvinnoförnedrande.

Hedersmord.

Vems heder förstör man, egentligen? De flyttade hit, till ett nytt land. Klart är att de vet att deras barn lär sig ett nytt språk, integreras i en kultur och får kontakt med olika personer, det är oundvikligt att barnen träffar inhemska killar/tjejer. De kanske upptäcker att de vill leva med den personen. Och det är deras val. Det kan ingen ändra på. Utom möjligen ett mord.

Hedersmord.

Däremot vet jag några saker:
* Att det finns cirka 80 000 kurder i Sverige. Begår varenda familj hedersmord, om deras döttrar går och kärar ner sig i "fel" kille? Svar: NEJ. Det är en mycket liten grupp som tänker så. Precis som oss svenskar, då vi inte talar om hedersmord utan i allmänhet.

* Och att alla muslimer gör så, är också fel.

* Att det handlar om skam och rädsla ur dessa konservativa släktingar, råder det ingen tvekan om. Det pågår en generationsväxling tror jag, i och med attityden ändras.

* Lagstiftning mot mord måste tas upp och det gäller inte bara hedersmord, utan alla typer av kvinnoförnedrande mord. Dessutom mer klara, tydliga regler krävs för att stoppa sådana handlingar.

* Att vi har ett mångkulturellt samhälle, det bidrar till såna kulturkrockar och vi svenskar tycker det är vansinnigt med hedersmord, men inte i Jordanien, där männen får runt 1,5 års fängelse för sånt.

---

Om vi ska kunna vara jämställda, så får inget sådant begås och knappast i ett demokratisamhälle! Och då har inte kvinnornas löner, arbetsvillkor och så vidare ingen betydelse. Jag tycker det är viktigare att acceptera kvinnans vilja och mål, det vill säga vad de vill göra. Allt annat kan vi ta därefter.

Fadime blev bara 26 år.
Mona Sahlin, integrationsminister, jag ber dig - Gör något, och det radikalt. En gång för alla, för jämlikheten och det mångkulturella samhälle vi lever idag. Och inte minst för kärleken.

---

Uppsala kommun beslutade på tisdagen att till minne av Fadime sänka flaggan till halv stång vid stadshuset och utanför centralstationen.


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2002 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: