sourze.se

Terrorstämplad - som att vara i en Kafkaprocess

Gör som vi, följ Jan Guillous uppmaning och stöd de terroriststämplade medborgarna!

Genom ett beslut i FN:s sanktionskommitté, och därefter på grund av en förordning från EU-kommissionen, blev tre svenska medborgare med somaliskt ursprung, terroriststämplade och fick sina tillgångar frysta. Beslutet i FN:s sanktionskommitté hade sitt ursprung i att säkerhetsrådets medlemmar via fax fick en timme på sig att ta ställning till en lista från USA med utpekade terrorister - personer och organisationer - vars tillgångar skulle frysas. Alla säkerhetsrådets medlemmar sade ja till listan, som kan ändras endast om alla - inbegripet USA - är ense om att ändra den.

De tre svenska medborgarna är försatta i en situation som mest påminner om Franz Kafkas Processen. De kan inte dömas för terrorism, ty några bevis finns inte mot dem. De kan inte överklaga domen, ty någon rättslig instans för denna fråga finns inte. De kan överhuvud taget inte bestrida anklagelserna, ty de bevis USA säger sig ha, har de inte fått se. Däremot pekas de ut som terrorister, och envar som hjälper dem ekonomiskt gör sig skyldig till brott.

Detta är inte acceptabelt. Nu har svenska regeringen förvisso tagit sitt förnuft till fånga och kräver att sanktionerna ska hävas. Rättshjälpsmyndigheten har också ändrat sitt beslut så att de terroriststämplade medborgarna kan få rättshjälp. Men detta är inte tillräckligt. Sanktionerna bryter mot svensk grundlag, och följaktligen ska Sverige vägra följa sanktionerna.

Vi, som socialdemokratiska politiker, följer vidare Jan Guillous uppmaning i måndagens Aftonbladet, att stödja de tre terroriststämplade medborgarna. Vi kommer därför, som privatpersoner, och ej som företrädare för någon organisation, att skänka pengar till de tre medborgarnas uppehälle och eventuella juridiska omkostnader. Vi uppmanar vidare alla andra att göra detsamma.

Undertecknas:
Bengt Silfverstrand, Riksdagsledamot s
Luciano Astudillo, S-politiker, Malmö
Evelina Landstedt, ordförande för Lunds socialdemokratiska studentklubb


Om författaren

Författare:
Tony Johansson

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2002 15:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: