sourze.se

Överlakan - vad är det?

Lite jämförelse i svenskt-utländskt vardagsliv.

Tror att jag gör som alla andra svenskar gör, eller gör jag inte det? Jag är på andra sidan jorden och bäddar rent i min säng. Mannen jag delar säng med säjer: "Varför har du inget lakan?"
Jag fattar nada, så jag säjer: "Inget lakan?" Ser ut som ett stort frågetecken. Jag har ett underlakan och sedan ett täcke i påslakan, kuddar med örngott. Byter lakan en gång i veckan, allt åker i maskinen och bäddar fräscht igen. Ja, varför har du inget överlakan?

Överlakan?

Om man har påslakan så har man inget överlakan! Påslakan är istället för överlakan, trodde jag. Är det bara jag som gör så här eller är det typiskt svenskt? Nää, inte här, här har man påslakanet som ett skydd för täcket, men fortfarande så har man både ett under och ett överlakan.

Först protesterade jag och tyckte det var löjligt. Sen tyckte jag att det var ju så lättbäddat, påslakanet byter jag inte lika ofta och slipper kränga av och på varje vecka då jag ju har överlakan, ren vinst, jag har nu blivit blivit van vid det.

Vi hälsar på på ett sjukhus och ser ett biträde bädda en säng, både under- och överlakan och påslakan. Får nu frågan hur gör man på era svenska sjukhus? Jag har legat på sjukhus 4 gånger, sista gången var 1982, jag hade påslakan men inget överlakan. Vet det bestämt då jag inte var sjukare än att jag bäddade min egen säng.

Varför har svenskar varsitt täcke?

Man sover i en dubbel säng och har ett täcke var. Tror det är vanligt att det bara är så. Jag hämtar en stor svensk postorderkatalog och visar att det finns massor av enkel påslakan men knappt några dubbelpåslakan till salu. Ett komplett bäddpaket innehåller ett påslakan, ett underlakan, ett örngott, men inget överlakan.

När jag tittar i affärer här så säljs alla lakan för sej och inte i någon paketsats. Här fick jag frågan direkt: "Är svenskar osams ofta och måste ha varsitt täcke?"
Nu har jag ett stort dubbeltäcke och vi är sams hela tiden, äckligt sams. Alla frågar om vi grälat ännu. Nää, jag är för gammal för att gräla, orkar inte med det. Munhuggas det är en annan sak. Älskar att munhuggas. Bästa sättet att munhuggas när han säjer något som både han och jag inser att jag inte håller med om är att svara med len röst: "Javisst älskling, jag håller med dej". Då kommer han farande som en pil och gör höft i fäst och skrattar, för han vet att jag driver med honom.

En dag så frågar han varför jag slösar med varmvatten och sköljer disken. Jag svarar helt enkelt att vi svenskar är inte snuskiga av oss utan sköljer av diskvattnet och diskmedlet innan vi torkar disken. Han ler och kommer ihåg när han sagt att svenskar är snuskiga som inte har överlakan trots påslakan och svarar: "Javisst älskling, håller med dej".

Här tittar jag noga när jag är hemma hos någon och jag har inte sett någon som sköljer disken. Samma i England? Har tänkt på det ibland när jag ser engelska teveprogram där man bara slaskar av tallriken och sen ställer den i diskstället. Jag frågar raskt varför diskmaskinen har sköljprogram? Får svaret att det är bara för att maskindiskmedlet är starkt och måste sköljas bort men det är inte handdiskmedlet.

Vidare så har man inget pärlsocker eller vaniljsocker i affären, så hur gör man kanelbullar?

Kanelbullar vad är det?

Det finns ingen levande jäst att köpa utan bara torr jäst.
Har bara gjort kanelbullar en gång och det blev inget bra. Jag klarar inte av att hantera torrjästen. Jag har pärlsocker och vaniljsocker med mej hit, för det kan jag ju bara inte vara utan. Saknar kantareller och lingonsylt. Svenska köttbullar med lingonsylt. Får abstinensbesvär och tittar i den australiensiska Ikeakatalogen där man har en bild på köttbullar med lingonsylt ifrån deras resturang.

Är det motiverat att köpa en tur o retur till Australien och flyga i 3-4 timmar för att få lingonsylt?


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2002 16:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: