sourze.se
Artikelbild

Klart som fan vi är brottslingar!

Varför har det inte hänt något förrän nu?

Carola Ulups har skrivit en artikel där hon ger oss heder för donationen till Aden. Vi vill passa på att tacka, omfördela denna samt komma med ett par påpekanden.

Till att börja med var vi inte ensamma om aktionen. Billy Rimgard, som också har skrivit på Sourze, och Thomas Hvitfeldt, som nog snart gör det, var också med.

Om vi var först med att göra det vet vi inte, men det är sannolikt. Innan vi genomförde den varnade en person på UD oss för att göra det. Vi lyssnade på varningen - och körde aktionen i alla fall. Själva. Utan att vänta på att folk ska strömma in eller att någon medial kändis som gillar att provocera ska ta tag i det först.

Först eller inte, det spelar inte så stor roll just nu. Att fallet fortsätter att uppmärksammas och att folk vill hjälpa till är jättebra och ett tecken som tyder på att Sverige befolkas av medkännande, hyggliga människor och att ett så uppenbart brott mot allt vad rättssäkerhet och mänskliga friheter heter inte drunknar i den mediala oceanen av Sahlinaffärer, pajkastningspolitik, idrottsgalor och schlagerfestivaler.

Men det som hänt väcker ändå en intressant fråga: Det var trots allt rätt länge sedan det blev känt att amerikanska myndigheter kunde döma och straffa svenska medborgare i Sverige utan bevis och utan rättegång. Även när vi lämnade vårt symboliska bidrag för en månad sedan var det inte helt färskt. Nu har det gått ytterligare en månad.

Varför har det tagit så lång tid?

Behandlingen av Abdirisak Aden, Yusuf Ahmed Ali och Abdulaziz Ali borde intressera många politiskt intresserade tillika samhällsaktörer.

Liberalerna: "Rör inte deras frihet!"
Socialisterna: "Rör inte rättssäkerheten!"
Kapitalisterna: "Rör inte deras egendom!"
Socialdemokraterna: "Rör inte vår partikamrat!"

Men icke då. Inte ens här på Sourze, där vi dokumenterat aktionen och redogjort för dess bakgrund, hände någonting. I december var intresset för detta nästan noll.
Istället hängav sig Ali Esbati, ett gäng klämkäcka pubeshårskapitalister och andra salongsradikaler åt andra klassens pajkastningspolemik om vem som gjorde vad i Lund, om vilken ideologi som är bäst, mest skyldig och så vidare...

Zzz.

Sourzes politiksektion var i december dyster läsning för den engagerade.

Kärnan i all politik eller bara vanliga handlingar av medmänsklighet är engagemang. Utan engagemanget funkar det inte. Den del av det svenska folket som har de höga rösterna har inte reagerat alls på behandlingen av Aden & Co. Vilket är mycket illa.

Att Jan Guillou, Robert Aschberg, Per Gahrton och andra nu rycker ut är bra. Det behövs mer pengar och framför allt fler skyldiga till detta "brott".

Men här i består det tragiska och tidstypiska i vårt samhälle: Att det skall krävas en samling spaltgaltar som lider av massmedial självuppblåsthet och att dessa drar i gång Aden Aid.

När vi genomförde vår aktion valde vi att inte boka upp TV4 Stockholms lättbeställda soffa, komma in med höga knäuppdragningar, uppkavlade ärmar, slå oss för bröstet och tala om att vi minsann trotsade USA.

Istället mejlade vi runt artikeln och ville att andra skulle läsa den och göra samma sak.
Det gick inte så bra.

Vi skickade en önskan om länkning till nyhetsbrevet Motkraft som har 7120 prenumeranter. Motkraft är lite allmänt autonomt vänsterorienterat på gammalt vis och tanken var att de inte skulle banga för lite klassiskt USA-trots.

Men i nummer 131 från 011227 så valde man istället följande rubriker:

"Finland: Polis angrep demonstranter"
"Stora skolprotester i Rom"

För att inte glömma höjdaren:

"Resor till Rosa Luxemburg-demon i Berlin"

Vi försökte få gehör för vår aktion på andra håll också, men räknaren avtog strax efter 300.
Synd.

Enligt en källa vi pratat med befinner sig en av oss i ett av USA:s register efter detta. Här återfinns det totalitära och mest skrämmande i historien: Att ett namn passerar från person till person och slutligen läggs in i någon kategori som "potentiellt hot" eller någon annan floskel. Utan att någon reagerar och säger "Hey, dom ville ju faktiskt bara vara snälla".

Det är när denna förnuftiga och mänskliga tankeskärpa få träda ut som ett annat tankesystem träder in.

Ni vet alla vilket.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2002 16:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: