sourze.se

En positiv manlig sexualitet, del 2

Man måste gå tillbaka till 60-talet för att hitta en entydigt positiv syn på både manlig och kvinnlig sexualitet.

60-talet är förstås den stora epoken för sexuell upplysning och frihet i Västerlandet. Under detta decennium kom p-pillret i allmänt bruk. Förbudet mot homosexualitet togs bort i Storbritannien och porren släpptes fri i Danmark och Sverige 1970.

Resultatet blev en både frimodigare och öppnare syn på sexualitet än den vi - trots vår förmenta frigjordhet - har i dag. Det är bara att öppna en kvällstidning från den tiden och kolla! Man slapp också oftast den där flamsiga skämtsamheten kring ämnet som utmärker ett i och för sig bra program som "Fråga Olle". Man kan också uttrycka det som att exploateringen bara hade börjat, det mesta kring sex kändes på den tiden ännu fräscht, oskuldsfullt och spännande.

1966 höll läkaren och psykologen Eric Berne en serie föreläsningar om sexualitetens psykologi vid University of California. Den upplysta tidsandan präglades - som Eric Berne skriver - av inställningen att "sex är helt okej och är här för att stanna".1970 kom föreläsningarna ut i utvidgad form under namnet "Sex in human loving". Avsnittet "Male Power" i kapitlet "The sexual act" innehåller en härligt inkännande beskrivning av den manliga kåtheten och speciellt erektionens fyra stadier.
"I det första stadiet är penisen något förstorad och hänger en bit ut från kroppen. /.../ I det andra stadiet är penisen lång och styv men kan fortfarande böjas om den möter motstånd. /.../ I det tredje stadiet har fallosen nått sin fulla storlek men inte sin fulla värdighet. /.../
I det fjärde stadiet är mannen som en attackerande enhörning, inte bara styv och beredd, men så uppsvälld och ivrig att han känner att han måste börja stöta eller explodera av sin fullödiga upphetsning."

Mycket annat står också att läsa mellan de av mig citerade och översatta raderna. Eric Berne ger en kunnig och klinisk men samtidigt medlevande beskrivning av den manliga sexualiten och jag tycker det är underbart att läsa! Därför att här finns inte utrymme för den svartsyn och skuldbeläggelse som den manliga sexualiten alltför ofta sedan dess blivit bemött med. Det finns för övrigt ett motsvarande avsnitt om kvinnan, med namnet "Female Power".
Den andra, positiva bilden av manlig sexualitet jag skulle vilja lyfta fram härstammar också från 60-talet. Det är, kanske något oväntat, en dikt av Gunnar Ekelöf, skriven 13 december 1967 och tryckt i "Partitur".

"Sätt dig åtminstone på mig
låt mig lokalisera mig
med kuken som fladdrar
med två vikter och två vingar
Låt mig tränga in ända till livmodermunnen
Jag skiter i din lusta, jag skiter i din lusta, eller
sätt dig på mig med stenhårt sluten fitta
så att du kör upp ståkuken, 14 tum, ända till njurarna
/.../
Du frågar: Varför könsord, varför kuk och fitta.
Det är för att vi inte har några ord för Smärtan
Det ljuvaste, det svårast beräkneliga"

Gunnar Ekelöf är vid det här laget dödssjuk i den cancer som snart ska ta hans liv, men han skriver ändå "kuk" och "fitta" från sin utsiktspunkt vid dödens rand. Det är vackert och häpnadsväckande.

Jag skulle vilja utropa: Leve den manliga och kvinnliga sexualiteten, för vad den ger oss och gör med oss!


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2002 17:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: