sourze.se
Artikelbild

Massivt gung när Moder Jord dansar

Kaffevibbar med snart skivaktuella upcoming Moder Jords Massiva. De enda.

Glider söderut med röda. På café Vetebullen sitter Kalle Bäccman, Henrik von Euler och Bob Hansson ur Moder Jords Massiva. Där talar de om rödbruna låtar och planerna på att ta över världen. Flora & Fauna är namnet på deras skivbolag, som är själva plattformen, Moder Jord symboliserar paraplyet över denna plattform, massiva kallas de för att de är så många.

Jag undrar över detta sköna musikkollektiv. Journalistens fem oumbärliga bringar klarhet. Eller nåt i den stilen:

Vem? En planet där alla vi känner bor.
Vad? En plattform där man kan göra vad man vill: musik, film, poesi.
Hur? Stort. Som en arbetsförmedling med bara roliga jobb.
När? Nu och sen.
Varför? För att vi vill; vi behövs för oss.

De talar mycket, de talar fort, och de talar ofta samtidigt; någonting är det som gör dem till det musikkollektiv de är, kanske de runda tonerna.

Vad för er samman, vad gör någon till en ModerJordare?
"En positiv inställning om att allt är möjligt och en vilja att alltid ta saker och ting steget längre. Att gå från ingenting till allting. Vi har alla musiken gemensamt, naturligtvis, vi är också duktiga och trevliga och inte rädda för att prova nya saker. Fast egentligen är det ju så att alla är med i Moder Jord - de vet bara inte om det ännu", meddelar Kalle.

Bob Hansson: "Eller så är man tidigt ute, som jag"

Har ni en vision?
"Vår vision är att ta över världen! Vi har inte något tydligt politiskt budskap; vi vill att folk ska tänka själva! Gör nåt själv! Så länge publiken är nöjd när de lämnar en Moder Jord-konsert efter att ha dansat en hel kväll är vi också nöjda. Vi vill att de ska lämna oss med en positiv känsla och en tro på människan, sen gå ut och göra små mysiga revolutioner."

Vilken slags respons får ni av publik och media?
"Väldigt positiv respons från publiken, eller ja, om någon är missnöjd märker vi ju inte av det. Om det inte är hela publiken som har tråkigt, då blir vi jätteledsna! Att arbeta upp en stämning är en hel konst i sig; man skulle kunna säga att vår lägsta nivå är ganska hög. Media har varit snälla, dock är ryktet som liveband mycket mer värt än schyssta recensioner."

Ni är väldigt många. Hur kommer ni överens då alla värnar om sin egen personliga/konstnärliga integritet?
"Vi litar helt enkelt på varandras omdöme. Eller så är vi bara extremt konflikträdda. Eller jävligt smarta. Visst är det slitigheter, men problemen brukar oftast lösa sig själva. Det är inte alltid så komplicerat som det kan verka på scen med alla dessa människor. När vi gör en låt är det 3 - 4 människor inblandade och vi brukar inte direkt granska varandras arbeten."


Det karakteristiska Moder Jordsoundet - hur blev det till? Hur har ni hittat er grej?
"Sampans band-eko ÄR Moder Jordsoundet. Eller, egentligen har vi bara gjort någonting som blivit vår grej, naturligt. Soundet är väldigt mångfasetterat, vi drar ibland lite åt olika håll, samtidigt som det på nåt vis är sammanhållet. Alla gör sin grej och vi behöver inte stå för andras material; dock är det aldrig så att vi direkt hatat andras idéer.

Och förstår jag inte musiken då, kommer jag göra det senare." säger Bob Hansson.

Vill ni ha en enhetlig image?
"Good People, som är den klubb vi har tillsammans med Mark O´Sullivan, drogs igång för att komma bort från allt som heter image, och fokusera på det viktiga, nämligen musiken. Vi ville ha mindre lyxmusik, mer sunkig pub än glassigt ställe, en öppnare klubb där man kunde se ut som man ville."

Varför så få kvinnor i Moder Jord?
"Vi vet inte. Det är flest killar i branschen, man ser inte så många reggaeband som består av tjejer. Men det är tråkigt. Fler tjejer skulle behövas. Fast inga tjejer ville komma på mina fester när jag var liten," säger Henrik, "inte heller nu vill så värst många umgås med mig. Det kanske är därför."

Hur försörjer ni er?
"Vi är poeter, formgivare, forskare, nätverkstekniker, bibliotikarier, datanördar, egna företagare, vårdanställda, ja, och så vidare. Men Flora & Fauna tar upp mycket tid."

Är det värt all slit?
"Ja, absolut! Vi väntar på vilan. Sen är det ju tyngre för vissa, hehe menande blickar på Henrik som den senaste tiden jobbat hårt med nya skivan. Men det är värt all möda, vi tog oss allihopa till Uruguay i vintras där vi skulle spela in skivan, och var tvungna att nypa oss i armen - det var otroligt häftigt att vi lyckats organisera och genomföra en sån grej!"

Vad drömmer ni om på dagarna?
"Jag går bara och tänker på basljud hela tiden, jag är enormt missanpassad," berättar Henrik.

"Vi drömmer om mer pengar, fler skivor och att förverkliga andra drömmar vi har. Moder Jords Massiva kan bli så mycket mer: kläder kan ges ut, magasin och bokförlag kan startas, filmer och en antireklambyrå kanske. Vi kan göra så mycket nytta! Det är inte tillfredsställande att endast förändra musikscenen, sprutan behövs även stickas in i litteraturarmen, bokarmen. så att säga. Vi vill förändra hela klubbet!"

Med vilken kroppsdel fångar man er musik?
"Ojdå. Örat verkar ju rent logiskt. Eller magen, bukspottskörteln. Fötterna!" Bob Hansson säger: "Det vibrerar i huden. Äh, vi säger alla kroppsdelar." Kalle: "Eller den där lilla grejen i örat, eller var sitter den. stigbygeln alltså."


Älskar ni era datorer?
"När de fungerar gör vi det, annars hatar vi dom. En gång råkade Bob spilla låtsaschampagne på vår äldsta dator, men den är still going strong, man skulle i princip kunna kasta den i marken, den skulle fortfarande fungera."

Vad kan uttryckas i text och vad kan uttryckas i musik? Hur skiljer sig sätten man tar till sig dessa på?
Henrik: "Jag tänker på låtar i färger, i positiva och negativa, till exempel en riktigt bra låt är oftast brun-röd. Techno brukar vara vit. Om man för ihop musik och text kan de förstärka eller förstöra varandra."

"Text utan musik kan ibland vara svårt att förstå och man känner sig tokig, men musiken går förbi överintellektet. Bluesen utan musik skulle ju till exempel vara jättedålig," säger Bob Hansson. Kalle: "Musiken kan ibland vara ett sätt att få ut budskapet som kanske inte skulle överleva själv. Inte alla är ju lika roliga att lyssna på som Bob". Delad glädje är massiv glädje. Det märks att dessa gossar har mycket gemensamt, kärleken till musiken, en entusiasm och vilja att förändra, samt vissa delade humoristiska glädjeämnen. Och de skämtar mycket samtidigt som de formulerar svar, dricker kaffe och äter chokladkaka, flummar runt i frågeställningar. Sköna grabbar. Moder Jords Massiva har gett ut ett antal vinyler, två cdskivor, några vinylsinglar och jobbar nu på en ny skiva. Musiken i din stereo fyller rummet med rundhet, men ett band som detta bör ses live. Mycket glädje ryms under din hud.

Tipset: kolla in www.brilliant.nu


Om författaren

Författare:
Lina-Maria Larsson

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2002 11:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: