sourze.se

Du är helt enkelt rasist.

.och det har inte biologiska orsaker. Jag är inte rasist och jag har antagligen samma biologiska förutsättningar som du. Fördomar har jag, men det beror inte på biologi.

Det här är inte menat som ett personangrepp även om det i slutänden blir så, men jag ska åtminstone försöka rikta in mig på Anna Maries resonemang och de teorier jag har om orsakerna till det. Medvetet eller omedvetet så tror jag den biologiska orsaken till rasism är en konstruktion för att släta över sina egna tillkortakommanden vad gäller fördomar och förståelse.

Jag håller med om resonemanget så långt som att det är något liknande en oavsiktlig rasism. Detta kanske gör den mindre otrevlig än när den artar sig i form av svartskallekommentarer och billiga påhopp om färgade brottslingar, men i grund och botten är det inget annat än rasism. Jag tror att man måste rota mycket djupare för att hitta orsaken istället för att som AMN förtränga sina egna brister genom att skylla på biologiska orsaker.

Jag tror orsakerna till denna väldigt vanliga typ av vardagsrasism ligger i uppväxtmiljö, själmedvetenhet och fattningsförmåga.

Du kanske tror att dina föräldrar är öppna och fördomsfria men har du någon gång funderat över om så verkligen är fallet? Vad tycker dina föräldrar egentligen om bögar, utvecklingsstörda, punkare och vad som nu kan anses stötande för ett inskränkt sinne? Var det okej att du umgicks med punkare eller kanske bara killen i klassen som skolkade och levde rövare på grund av lässvårigheter? Har du någonsin haft en partner som dina föräldrar inte gillat innan de träffat denne?

Många är de föräldrar som vid kaffeborden sitter och berättar att dom minsann inte är rasister för att i nästa sekund fylla på med vilka problem invandrargänget i centrum skapar. Det nämns inte att det finns ett svennegäng i samma område eller att man inte vet om invandrarkillarna står för buset, men de där pakistanierna som hänger på hörnet är ena jävla tjuvar och banditer hela högen. Men rasist är man ju inte!

Många är de föräldrar som säger till sina barn att vara snälla mot negrer och kineser för dom är också människor och så var det färdigdiskuterat. Att ungarna sedan alltid omtalar invandrare generellt som svartingar eller blattar görs det inget åt för rasister är dom ju inte. Dom leker ju med kineskillen i klassen!

Vad det gäller självmedvetenhet så ska man alltid försöka vara medveten om sina egna fördomar. Att kalla fördomar biologiskt ofrånkomliga gör det ju genast förståeligt och okej med homofobi och annat som bottnar i samma typ av dumhet och okunskap.

Att du är rädd för invandrargäng innebär att din förmåga att sortera fakta brister, inte din biologiska oförmåga att vara icke-rasist! Hade du tänkt på rätt sätt, vetat mer och kanske rört dig i en annan del av stan/landet så hade du kanske sett längre än till hudfärg. Det är gänget som kan vara farligt inte hudfärgen. Ett gäng kan vara en farlig typ av gäng, hur farligt styrs av det gängets sammansättning, lagar och värderingar. Som kille lär man sig se vilka gäng som är mer hotfulla än andra och har man rört sig i en blandad miljö ser man efter provokationer, målsökande och annat beteende som är hotfullt. Hudfärgen kvittar så länge man inte vet att just i det område man befinner sig så rör sig ett "dåligt" invandrargäng. Man bedömer risker utifrån fakta och inte fördomar helt enkelt.

Ta alla dina märkliga resonemang och tänk på samhällsklasser istället så ska du se att en annan bild framträder. Att invandrare är överrepresenterade i de lägre, mer brottsbenägna samhällskikten gör inte att invandrare är mer onda än oss ursvenskar. Det visar snarare på en bedrövlig segregering i vårt fina, jämlika Sverige där vi "svenskar" lättare flyter över de understa skikten än vad invandrarna gör. Att tänka igenom dagens samhälle ur flera perspektiv och sen ursäkta sin rasism som biologiskt förankrad är bara dumt!


Om författaren

Författare:
Krister Hallberg

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2002 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: