sourze.se
Artikelbild

Du borde skämmas Wennerholm

Vilket virke är du själv gjord av?

När man älskar det skrivna ordet och är en riktig sportfåne kan det tyckas som ett självklart val att försöka satsa på en karriär som sportjournalist. Av diverse orsaker har jag inte tagit det steget, men nu överlägger jag allvarligt om det inte snart är dags att byta ut delar av den svenska kåren.

Senaste lågvattenmärket - levererat av den i dessa sammanhang pålitlige Mats Wennerholm, Aftonbladet - tangerar nästan artiklarna som följde i efterdyningarna av Ludmilas doping. Då ansåg herr Wennerholm att svenska rekordet i häck naturligtvis inte tillhörde Ludmila längre, eftersom hon förmodligen varit dopad hela tiden. Han ansåg faktiskt en hel massa om den Ludmila han tidigare hyllat. Okej, det gör ont när hjältar faller. Mitt hjärta fick sig en riktig törn, men bakom hjälten finns dock en levande människa.

Det faktumet har Wennerholm nonchalerat, igen. Han har med glatt hjärta knåpat ihop en ny krönika som inleds med dom små orden; Nu jämför vi dig med störste: Ingemar. En hyllning till vår nästa förmodade storstjärna i damslalomen. Yrvädret från Tärnaby: Anja Pärson.

Förmodade enligt Wennerholm. Han förutspår att Anja som blott är tjugo år har raderat Pillans rekord i världscupssegrar innan hon fyller tjugofem. Det är mycket möjligt, samtidigt som det är en värdelös spekulation i en idrott som innehåller så många skaderisker. Eftersom Anjas satsning dom kommande säsongerna är tänkt att sträcka sig över alla fyra diciplinerna, kan man bara hoppas att hon är gjort av segt virke. Otaliga operationer tvingade Pillan av avsäga sig drottningtronen och fjolårssuveränen - Kroatiskan Janica Kostelic - har just kommit igång med sin säsong. Kondoleans efter en operation förstås, vad annars?

Anja jämförs vidare med Tomba, han var ju också en entertainer och bjöd på sig själv, vilket Anja gör i massor. Sen är han nöjd över faktumet att Anja äntligen tycks ha fått bättre ordning på en idrottares största motståndare - det egna psyket "Nu när huvudet sitter på plats och inte under armen". Fniss, bitskt och bra. Så då ökar vi dosen, vi slänger in lite lustigheter om en annan svenska som inte pallade trycket. Som visade sig vara av mindre hårt virke. Strunt samma i att någon får ta klatchen, så länge slutsnärten tar ordentligt.

"Det är ingen tillfällighet att hon vunnit fyra raka slalomtävlingar och att jämföra med Ylva Nowén blir bara löjligt.
När Ylva vann sina fyra slalomtävlingar säsongen 1997/98, var det ingen som begrep hur det gick till.
Inte ens hon själv.
Det var lite tur i en del tävlingar, lite tillfälligheter, några magiska veckor då allt stämde.
Men sedan var förtrollningen bruten och Ylva blev "normal" igen.
Hon åkte in på de placeringar där hon trivs bäst, någonstans mellan fyra och tio.
Ylva klarade inte av att vinna, hon klarade inte att stå i fokus och hon klarade inte att vara en av favoriterna inför OS i Nagano.
Anja är av helt annat virke. Och hon är bara tjugo år".

Ja, där satt den!

Hoppas inte att Anja läser din krönika. Hon är som sagt bara tjugo år och inte gjord av stål. Människor drabbas av tvivel, både på sin egen kapacitet och av omgivningens tryck, trots att dom är förmodade storstjärnor. Låt henne göra sitt eget race, det klarar hon bäst själv och jag tror att hennes förväntningar på sig själv är minst lika stora som dina.

Räcker inte det?


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 09 jan 2002 10:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: