sourze.se

Högre makter behövs de verkligen?

Högre makter, gudar och andra krafter. Varför inte ta ansvar för dina egna handlingar. Våga tro på människan.

Med detta bidrag till Sourze vill jag få reaktioner från er troende. Vad är det som driver er till att tro på högre makter eller till exempel Gud? Varför behöver ni högre makter? Vad gör högre makter för er? Varför ska vi tro på till exempel de saker som kyrkan predikar från en av världens äldsta sagor Bibeln? Just på grund av att jag själv alldeles nyligen öppnat mina ögon i denna falska värld så vill jag beskriva hur jag upplever religion.

Enligt Bonniers Compact Lexikon 2000 så definieras religion som människans förhållande till högre makter, gudstro, gudsdyrkan; gudalära; troslära. Min fundering är varför behöver vi denna högre makt? Någon skrev en läsarkommentar till Christer Kyreus bidrag "GUD är AVSLÖJAD" i Sourze.1 att "Gud är för veklingar, den starka klarar sig själv." ett ganska starkt uttryck men det ligger något i detta. Måste vi ha en högre makt att skylla på för att vi inte vågar ta ansvar för våra egna liv? För mig känns det som att folk vänder sig till sin högre makt när de gjort något dumt eller har en svår tid i livet. Jag tycker att när man gjort något dumt är det då inte bättre att försonas med den som råkat illa ut istället för att få förlåtelse av till exempel en präst i kyrkan? I svåra tider känns inte trösten bättre hos människor? Jag menar hur mycket man än läser sina böner så kommer ingen från himlen ner och kramar om och tröstar oss. Är det då inte bättre att söka tröst hos andra människor som kan säga någonting tillbaka och hjälpa dig genom situationen? Om det är en högre makt som styr våra liv, för de som tror på ödet, varför låter då den högre makten oss begå misstag och hur vet vi att den högre makten förlåtit våra misstag bara för att till exempel en präst i kyrkan säger så? Vilka styrs eller berörs av dessa högre makter? Människan är inget mer än ett djur i mina ögon så min fråga är har älgen, katten, grodan och guppien också en religion? Växter är också ett sorts liv, kommer de också till himlen eller helvetet när de dör? En grästuva som stjälpt ett stort lass kanske blir dömd att brinna i helvetet. Eller är det bara liv med en hjärna som har en själ och som får äran att leva vidare i himlen eller brinna helvetet? Har ni någonsin funderat på att det kanske är vi människor med vår enorma hjärna som är det enda djur som har potential att hitta på så fantastiskt mycket saker? Ta till exempel Bibeln, Sagan om ringen av JRR Tolkien eller Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. Alla dessa böcker är bevis på människans förmåga att uppdikta
fantastiska historier en del mer verklighetstrogna än andra. Vi är också det enda djur som effektivt kan sprida våra påhitt till en enorm folkmassa genom böcker, predikningar och nuförtiden TV och Internet. Vi anses ju vara ett lättpåverkat djur med tanke på dagens reklam, varför skulle vi inte ha varit lika om inte ännu mer lättpåverkade förr i tiden då var människa hade mycket mindre kunskap om världen än idag? De stora religioner vi har idag har verkligen lyckats med det som alla företag önskar dom kunde. Att lura enorma massor och få dom att själva lära upp sina barn med samma idéer, snacka om billig reklam. Vi självmant döper våra barn till en religion dom inte har en aning om vad den handlar om. Alla gör ju så det är tradition att döpas, inte många gör det för religions skull. Visst dom måste bekräfta sin religion vid konfirmationen då man är cirka 15 år men då lockar vi vuxna våra barn med presenter för att dom ska utföra konfirmationen. Därefter betalar dessa stackars lurade människor stora summor pengar under hela sin livstid om dom inte som jag lyckas inse att dom blivit lurade i form av skatt till kyrkan. Dessutom utan att förmodligen gå dit mer än kanske tio gånger under hela sin livstid. Mycket av mina påståenden berör just kristendomen men det är helt naturligt eftersom den är den religion jag har mest erfarenhet från. Det är mycket möjligt att det finns religioner som inte lurar folk på pengar men jag är övertygad om att de religioner som den största delen av jordens befolkning kuvas under är rena bedragareliten.

För ser man tillbaka i tiden så känns det som att kyrkan är en av de värsta bedragarna någonsin. Genom vårt oförstånd och rädsla har man tjänat pengar på oss. Genom årtusenden har kyrkan försökt förhindra de flesta av våra berömda vetenskapsmän att upplysa folkmassorna för att skydda sina intressen. I mina ögon finns det ingen värre och hemskare affärsidé än detta. Länge har religioner runt om i världen blint styrt människor till ett visst beteende, satt skräck i våra ryggmärgar för att om vi begår misstag så blir vi straffade och får brinna i helvetet. Jag tycker det är dags att överge dessa föråldrade tankar och gå vidare in i 2000-talet som fria människor, jag vill vara fri att tänka mina egna tankar. Tyvärr betalar också jag skatt till kyrkan men jag har precis nyligen fått upp ögonen och tänker inte vara en kyrklig medlem för resten av mitt liv. För alla er som inte tror på högre makter så har jag också alldeles nyligen upptäckt att det finns en icke religös livsåskådningen nämligen Humanisterna www.humanisterna.org. Detta var säkert inget nytt för många av er läsare men för mig var det en frihet att hitta liktänkande. Tack för ordet!


Om författaren

Författare:
Thony Lundin

Om artikeln

Publicerad: 07 jan 2002 13:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: