sourze.se
Artikelbild

Sveriges roligaste man

Heter inte Robert Gustafsson.

Han heter Stig Olov Ronny Eriksson, Piteå.

Robert Gustafsson är hyggligt bra. Hans porträtt av Arne Anka var klockrent. Dessutom är han fenomenal på att härma röster och dialekter. Förvisso ger det ett och annat gapskratt, men därifrån till att ge honom epitetet "Sveriges roligaste man" är det ett långt steg. Killinggängets status är inte obefogad, men i mitt tycke lite överdriven. Kanske för att jag anser den vara lättköpt och för det mesta utan udd. Visst kan det vara skitkul ibland, men blir i större doser enahanda och poänglöst. När Gustafsson för hundrade gången låtsas dra in snor genom näsan, harklar, hostar, gojar sig, gäspar åtminstone jag.

Jag gäspar aldrig åt Ronny. Av en enda anledning, han har fullständig koll på omvärlden och tjongar alltid bollen i rätt mål. Han ÄR satir, i dess allra bästa bemärkelse. Där Killinggängets försök till desamma ofta slutar i plump stil till exempel Mankells fotoalbum på spermaharen.se, lyckas Ronny med det omvända, att hamra in pilen i tjurögat tills den sitter som limmad.

Han häcklar politiker, samhällsfenomen och folkets mentalitet med en skärpa som det är få förunnat. Men det som gör honom speciell är att han aldrig någonsin glömmer att använda hjärtat. Han personifierar den lille mannens kämpe, en slags fotfolkets estradör med tunga så giftig men ögon så glimmande.

Debuten på scen skedde redan 1972. Mellan 1977 och -94 var han medlem i bandet Euskefeurat, och levererade under den tiden högvis med intelligenta texter. Tyvärr fick inte bandet den breda genomslagskraft de förtjänade, och det är allmänhetens förlust.

1989 debuterade han som ståuppare och blev genom Norra Brunn känd för dom delar av svenska folket som gillar den formen av komik. Han har även gjort en del tv-serier i SVT:s regi, bland annat "Rid i natt" och "Farmartankar", med varierat resultat. Somligt riktigt bra, annat mindre bra. Dessutom var han en av två ständiga bisittare när Snacka om nyheter leddes av den alldeles för tidigt bortgångne Stellan Sundahl. Vilken trio det var: Eriksson, Sundahl och Grundin. Har ni bara sett ett enda avsnitt av det programmet, vet ni vad jag talar om.

Nu har Ronny kommit med en ny skiva som han döpt till "Orättvisor". Jag avslutar denna lilla hyllning till Sveriges roligaste man, med texten till låten "Fram för det storsvenska". Den är en typisk Ronny Eriksson där man till en början förfäras för att i slutet tokskratta och än en gång fascineras över denne mans förmåga att paketera sina kloka funderingar. Och till dom rasister som nu kanske klappar händer och onanerar till det synes rasistiska budskapet säger jag som Ronny: Ni förstår inte bättre.

Fram för det storsvenska text: Ronny Eriksson
Nu är det tid att vi alla tar strid
och förvaltar det vikingaarv som vi fått
och gör oss av med varenda jugoslav
och skickar hem varenda slem hottentott
Kom låt oss jaga dom dit därifrån dom kom
och sen inte släppa nån jävel över bron
Ner med det utländska Fram för det storsvenska
Fram för det Swenska i vår svenska nation

Bort med Bernadotte i från vårt kungliga slott
och bort med hans invandrarkärring och sen
skickar vi väl då iväg Pascalidou
och Paolo Roberto och Ludmila igen
Väck och kaputt med Billy Butt
han är en icke längre önskvärd person
Ner med det utländska Fram för det storsvenska
Fram för det Swenska i vår svenska nation

Bort med Mercedes och Ford och ävenledes
kamera och klocka, telefon och kompass
Bort med Johnnie Walker och bingo och poker
och fotboll och glass o pizza o negerjazz
Ner med bananerna och utländska vanorna
ut med pekingesern o av med joggingskon
Ner med det utländska Fram för det storsvenska
Fram för det Swenska i vår svenska nation

Bort med alfabete och sifferhelvete
och bort med alla utländska ord likaså
Tro inte en sekund på att jorden är rund
för det är det nån svartskalle som har hittat på
Bort med vetenskaperna länge leve aporna
för vi är storsvenskar saliga i tron
Ner med det utländska Fram för det storsvenska
Fram för det Swenska i vår svenska nation


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2002 11:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: